facebook
twitter

Икономика

БДЖ ще има нови влакове, но едва през 2023 г.

Инвестицията ще бъде за 100 млн. евро и ще бъде разсрочена за 7 години
667
 Снимка: Архив
Новите влакове ще осигурят комфорт на пътниците. Но след 2023 година.

Само два дни след като премиерът Бойко Борисов подкара влак и обясни как от София до Свиленград ще се возим със 160 километра в час, от БДЖ обявиха мащабна реформа, свързана с подмяната на мотрисите и вагоните. Също както в намеренията за ремонт на жп трасето обаче тази промяна няма да е факт скоро. Нови вагони ще има през 2023 г., както предвижда "оптимистичната прогноза" на дружеството. Така ръководството на жп холдинга неволно подряза мечтите на премиера. "Ако има влак, вместо да се гъчкат всички на магистралата, да се возят на него. Както подменихме тролеи, трамваи, автобуси, метрото, сега и влаковете", каза Борисов във вторник.

Вчера от БДЖ обявиха, че до края на годината се планира да бъде обявена нова обществена поръчка за доставка на 10-15 броя мотриси за средни разстояния. След това ще се поръчат между 30 и 50 съвременни вагона, които ще могат да се движат с обявените от премиера 160 км/час. Новината бе съобщена от председателя на съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" Григори Григоров на дискусия, посветена на инвестициите в жп транспорта. Планираното вложение е за повече от 100 млн. евро и е разсрочено в рамките на седем години, за да не се затрудни финансово компанията.

Новият подвижен състав ще обезпечи над 4000 места за пътуванията на средни и дълги разстояния с оптимизация на графика, за да бъде конкуренция на автомобилния транспорт както като време за пътуване, така и по комфорт, обясниха от холдинга.

Пътниците обаче не бива да се надяват, че това ще се случи съвсем скоро. Според БДЖ оптимистичната прогноза за новите влакове е 2023 година. Обяснението е, че в момента производителите били много натоварени. Обновяването на вагоните бе един от приоритетите на новото ръководство на железниците. Още през миналата година от компанията признаха, че ситуацията с подвижния състав е окаяна - над половината от вагоните не са в движение, а закъсненията, натрупани в рамките на година, са общо 430 000 минути (почти 230 денонощия).

"Със сегашния подвижен състав трябва да изкараме до 2022 г. Първият нов подвижен състав ще дойде най-рано в средата на 2023 г. Дотогава залагаме на ремонти на локомотиви, вагони и мотриси, като за целта ще обявим обществена поръчка", обясни Григоров.

В края на прогнозираната петилетка за подновяване на подвижния състав първо ще пристигнат вагони, които ще бъдат пуснати по линиите София - Бургас, София - Варна и всички междинни направления. "До края на годината трябва да стартираме обществената поръчка. Другият вариант са мотрисни влакове с висок комфорт за средни разстояния, с минимални спирания, за да може да се конкурираме с автомобилния транспорт, който осъществява връзката между София и основните областни градове извън Варна и Бургас", добави Григоров.

"Трябва да се мисли за услугата, за нейната привлекателност спрямо обществото, за нейната устойчивост, дългосрочност и изпълнение на целевите показатели, които БДЖ има пред себе си, за да го бъде доставчика на тази основна услуга по договор с държавата и след 2024 година, когато пазарът ще се либерализира", обобщи транспортният министър Росен Желязков.

 

ТУКА ИМА, ТУКА НЯМА

Ентусиазмът на новото ръководство на БДЖ е похвален, но не е ясно откъде ще дойдат парите за пълната промяна на железниците. Справка на в. "Сега" показа, че и "Пътнически превози", и "Товарни превози" започват годината зле. Пътническите са на загуба от 8.8 млн. лв. за първите три месеца в сравнение със същия период на м.г. А "Товарните" са на минус от малко над 1 милион лева. Все пак холдингът е на печалба от 2.1 млн. лв. Най-вероятно ще се разчита на парите, който ще дойдат от концесията на летище София и ще бъдат прехвърлени към БДЖ.

В АВАНС

БДЖ пуска в продажба билетите за влака 15 дни за летния сезон преди пътуването. Предварителната продажба на билети е за всички бързи влакове и за бързите влакове със задължителни запазени места, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Предварителната продажба ще бъде в сила до края на септември 2019 г. На пътниците, които желаят да пътуват в спален или кушет вагон, е предоставена възможност да закупят спално място 30 дни преди датата на пътуване. 30-дневният срок за предварителна продажба на спални и кушет места важи през цялата година.

Все още няма коментари

Още

В последните часове на 2019 г. БДЖ обяви най-крупната си поръчка

03.01.2020

МИЛА КИСЬОВА

3058 4
Влакове се сблъскаха в Румъния

18.12.2019

646 1
От днес е в сила новият график за движение на влаковете

15.12.2019

211

Влез или се регистрирай за да коментираш

×