facebook
twitter

Икономика

БДЖ продължава да затъва и с новото ръководство

Токът и минималната работна заплата "изяли" печалбата на "Пътнически превози"
4 810
 Илияна Кирилова
БДЖ има сериозни проблеми, но желаещи да се повозят на влак не липсват. Обяснението донякъде се крие в намалените карти и билети за студенти и пенсионери.

Новото ръководство на БДЖ, което заяви, че компанията трябва да бъде "изкарана от ХІХ век", очевидно среща затруднения да направи това, а модернизацията и комфортът за повечето от пътниците са още пожелание. През първите шест месеца на тази година "Пътнически превози" влошава резултата си и отчита загуба в размер на 9.9 млн. лв. при печалба от 2.7 млн. лв. за полугодието на 2018 година. От компанията отдават това на по-големите сметки за ток и разходите за персонал, които са се увеличили заради ръста на минималната работна заплата (МРЗ), която от януари вече е 560 лв.

Дългогодишният екип, който ръководеше железниците, бе сменен в края на миналата година с цел да оздрави хронично затъващия в дългове холдинг. Въпреки това за първите шест месеца разходите за възнаграждения са се увеличили с над 7.1 млн. лв., показва финансовият отчет за първото полугодие. Това се дължи на преизчисляването, свързано с ръста на МРЗ. Също така с 5% са били увеличени и заплатите на персонала, зает с ремонт на локомотиви и вагони. С 5% са увеличени и възнагражденията на хората, които работят в складовете на дружеството, както и на тези, заети с техническия преглед на вагоните, с маневрената дейност и др.

На фона на изоставането във финансовите резултати "Пътнически превози" все пак успява да увеличи броя на пътуващите. Приходите от превоз на пътници за шестте месеца на годината са увеличени с 347 000 лв., докато приходите от жп карти бележат намаление от 46 000 лв., става ясно от отчета на "Пътнически превози". Интересът донякъде има обяснение - поради социалната функция на железниците пенсионерите и студентите ползват намаления, което прави пътуването по-изгодно.

Данни има и за ремонтната програма на компанията, която се изпълнява на 76%. Подмяната на остарялата техника с нова бе сред топ приоритетите на новото ръководство на БДЖ, но засега е само пожелание. Наскоро министърът на транспорта Росен Желязков прогнозира, че влаковете ще летят от София до Бургас за три часа, а пътуването ще бъде по-комфортно, чисто и достъпно. И добави, че процедурата за покупка на нови влакове ще бъде пусната до края на годината. Жп трасетата също поетапно щели да се ремонтират. Това е важно, тъй като по данни на БДЖ през 2018 г. са натрупани закъснения от общо 430 000 минути, или почти 230 денонощия.

Лоши са резултатите и на "Товарни превози". Държавният жп превозвач отчита загуба от 1.5 млн. лв. за първите шест месеца на годината при загуба от 2.6 млн. лв. за същия период на миналата година. Макар това да е подобрение спрямо 2018 г., ситуацията не изглежда променена.

Единствената добра новина идва от "Холдинг БДЖ". Компанията приключва полугодието с печалба в размер на 2.1 млн. лв. при отчетена загуба в размер на 619 хил. лв. за същия период на 2018 г. Това е подобряване с над два милиона лева, става ясно още от доклада. То се дължи на намалените разходи за лихви и на увеличението на приходите. Задълженията на холдинга по заеми към края на юни са за над 205 млн. лв., като просрочията по тях са за 8.4 млн. лв.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Новите локомотиви на БДЖ ще са "Зелена сила"

03.08.2020

1892 3
До 10 години "Летище София" ще има нов терминал

22.07.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

848 5
Борисов атакува Радев и НСО и заради морската охрана на Догансарай

10.07.2020

Обновена

12449 123

Коментари

sega_reader

Защо ни правите на луди ?

Не случайно вече хората и не коментират такава новина свързана с железниците.

Не можете да направите свестен одит ли ?

Ами всеки бакалин вечер сяда на масата вади молива, белия лист и калкулатора.

И веднага разбира кое пречи на бизнеса му.

А тук с години едно предприятие не знае къде изтичат парите.

Хайде холан.

Хумангоид

Коментираме, как да не коментираме. Ето: Илияна Кирилова мацката на снимката ли е?

Влез или се регистрирай за да коментираш