Медия без
политическа реклама

БДЖ призна, че му липсват по 40-50 вагона дневно

Пътническите влакове вече закъснявaт "само" с 970 минути в денонощие, хвалят се директорите на жп холдинга

Григори Григоров, шеф на борда на БДЖ, и Никола Василев, изпълнителен директор, споделиха с депутатите как ще развиват холдинга.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Григори Григоров, шеф на борда на БДЖ, и Никола Василев, изпълнителен директор, споделиха с депутатите как ще развиват холдинга.

БДЖ вече е в стабилно състояние, обявиха новите директори на холдинга, които вчера дойдоха да представят плановете си в парламентарната транспортна комисия. В същото време обаче те съобщиха страховити данни за държавните железници. Например, че всеки ден има недостиг на 15 локомотива и 40-50 вагона. А също и че влаковете масово закъсняват и губят на пасажерите си средно 900 минути дневно.

Григори Григоров – шеф на съвета на директорите на "Холдинг БДЖ", обясни пред депутатите, че трескаво се готвят обществени поръчки за възлагане на ремонти, така че до края на годината бройките на недостигащите вагони и локомотиви да бъдат свити до едноцифрени числа“.

Шефовете на БДЖ отчетоха сериозно намаление на прословутите закъснения на българските влакове. За последните три месеца 3000 пътници повече дневно пристигат навреме, похвали се Григоров. През декември средното дневно закъснение е близо 1900 минути, през март вече е около 970 минути, а до края на годината трябва да падне под 500 минути на ден“, посочи жп началникът. 

Приходите на двете дъщерни дружества - "Пътнически превози" и "Товарни превози", тази година ще се увеличат с 20 млн. лева до 366 млн. лева, разходите им ще нараснат с 12 млн. лева до 336 милиона и за първи път от много година  холдингът ще има счетоводна печалба, съобщи още Григори Григоров. Той отчете, че предприятието е заложило 82 млн. лева за капиталови ремонти. 64 млн. лева ще бъдат инвестирани в рехабилитация на пътнически влакове.  

Преди дни транспортният министър Росен Желязков коментира, че българските държавни железници са "архаични" - от влаковете до старомодните гишета за продажба на билети. Именно той преди три месеца смени мениджмънта на закъсалата държавна компания. "Светът се развива, докато вътрешните процеси и организацията в БДЖ остават изключително архаични. През последните 2 години дружеството не може да проведе нито една смислена обществена поръчка. След като е ясно, че един изпълнител не може да се справи с дадена обществена поръчка, тогава е редно тази обществена поръчка да стане част от пул. В момента ръководството прави отделни пулове, за да могат множество изпълнители да реализират поръчката", обяви министърът на транспорта Росен Желязков в интервю  за Economic.bg.

И ето че новото ръководство на БДЖ, което уж се бе отказало засега да купува нови влакове,  е преосмислило позицията си. В сряда от жп холдинга отправиха покана към  експерти и заинтересовани фирми да споделят визията си за рестарт на проекта „Закупуване на нов подвижен състав”. Целта е в най-кратки срокове да бъдат проучени и анализирани всички възможности за подобряване на превоза на пътници, който в момента не отговаря на изискванията, признават от БДЖ. Предният мениджмънт на холдинга провали всички шансове за покупка на нова техника, след като от всяка обществена поръчка гърмяха скандали, жалби и съмнения за корупция. Веднага щом бяха назначени, сегашните жп шефове обявиха, че тъй като положението е драматично зле, ще наблегнат на спешни ремонти на наличния подвижен състав. Заради лошото качество на услугата БДЖ непрекъснато губи клиенти. Някогашният монополист в товарните превози вече се бори за 50% дял на българския пазар. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата