facebook
twitter

Икономика

БДЖ отново започва годината със загуби

2739
Снимка: БГНЕС
Новото ръководство на БДЖ се зарече, че компанията трябва да бъде "изкарана от ХІХ век".

Железниците не успяват да излязат от омагьосания кръг на загубите. И БДЖ "Пътнически превози", и БДЖ "Товарни превози" регистрират отрицателен финансов резултат за първите три месеца на тази година. Това показват финансовите отчети на двете дружества, които са под шапката на транспортното министерство.

Показателите им не са изненада - още в края на миналата година новото ръководство на БДЖ обяви, че ситуацията е драматична - повече от половината от вагоните не са в движение, а закъсненията, натрупани в рамките на година, са общо 430 000 минути, или почти 230 денонощия. Все пак добрата вест е, че "Холдинг БДЖ" отчита печалба в размер на 2.1 млн. лв. за тримесечието, показват още отчетите.

Новото ръководство на БДЖ бе назначено в края на 2018 г. след конфликт между транспортния министър Росен Желязков и бившите шефове на железниците. Сега данните показват, че "Пътнически превози" влошават загубата си и от 250 хил. лева за първото тримесечие на 2018 г. дружеството вече е на загуба от 8.8 млн. лева за същия период на 2019 г.

Влошаването се дължи най-вече на големите разходи за ток и персонал. Намаляват обаче и хората, които избират този вид транспорт - приходите от превоз на пътници са намалени с 53 хил. лева спрямо същия период на 2018 г. - основно от по-малкия брой на издадените карти с намаление.

Любопитно е, че докато "Пътнически превози" бележи загуби, то разходите й за т.нар. "външни услуги" са увеличени с над 260 хил. лв. спрямо година по-рано, което се дължи основно на разходите за застраховки и ремонти. Отделно с 2 млн. лв. растат и задълженията към доставчици и други партньори, като сред фирмите, на които "Пътнически превози" дължи пари, са НЕК, "ЛУКойл България" и др.

На минус е и "БДЖ - Товарни превози", което приключва трите месеца със загуба от малко над 1 млн. лв. Общата сума на задълженията на дружеството са над 73 млн. лв., като по-големи краткосрочни задължения има към "Националната компания Железопътна инфраструктура" (13.9 млн. лв.), свързани лица (2.9 млн. лв.), чужди жп администрации (например Хърватска  817 хил. лева и Австрия  693 хил. лева) и др.

Все пак лъч надежда има - холдинг "БДЖ" е на печалба от 2.1 млн. лв. при загуба от 1.8 млн. лв. за същия период на 2018 г. Това се дължи на намалените разходи за лихви по просрочени плащания с 1.6 млн. лв., както и на увеличените приходи от продажба на активи.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Влаковете на БДЖ ще закъсняват още 6 месеца

12.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

364
Транспортният министър: Извинявам се за закъсняващите влакове

11.11.2019

409 4
БДЖ ще се реформира, но друг път

07.11.2019

336 1

Коментари

tatyana1

Имам някакъв блед спомен, че преди години бяха обещали през 2014 да достигнат скоростите на ЖП превоза от 1970-1980г? Май не им се получи?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×