facebook
twitter

Икономика

Агенцията за храните не откри фалшив зехтин

Вместо да преследва фирмите нарушители, БАБХ проверява "Активни потребители"
1 753

Българската агенция за безопасност по храните беше създадена с апломб като мощен борец срещу некачествените и дори вредни за здравето стоки, заливащи нашия пазар. Но не оправдава високите очаквания. Българите получават полезна информация за храните и за фирмите, които се "отклоняват" от стандартите, не от БАБХ, а от малката неправителствена организация "Активни потребители", която редовно тества различни групи продукти и публикува детайлните резултати.

Така през февруари научихме, че по магазините наред с истинските зехтини се продават и странни коктейли от мазнини и химикали, снабдени със заблуждаващи етикети, че са висококачествено маслиново масло. Вместо да започне масови проверки и да погне нарушителите - некоректните производители и търговци, агенцията по храните се е заела да проверява тестовете на "Активни потребители", става ясно от съобщение, което БАБХ изпрати до медиите в сряда.

"Във връзка с изнесена информация от „Активни потребители“ за маслиново масло, съдържащо остатъци от халогенирани разтворители, БАБХ взе проби по официален контрол от продуктите на марките, посочени като опасни в медийното пространство. Пробите бяха изпратени в лаборатория в Хамбург, Германия, тъй като на територията на България няма акредитирана лаборатория. Анализът на пробите показва отсъстствие на халогенирани разтворители в маслиново масло „помаче“ с марка „Родон“ и маслиново масло „екстра върджин“ с марка „Офелия“, гласи краткото съобщение. Във въпросните марки "Активни потребители" бяха открили тетрахлорметан и хлороформ. От съобщението на БАБХ не става ясно какво прави агенцията по другите тревожни данни, изнесени от гражданското сдружение.

"Най-честите фалшификации на зехтина се изразяват в представяне на други категории зехтин (рафиниран или химически обработен) за Extra virgin olive oil, добавяне на масла от слънчоглед, рапица, соя и/или използване на отпадни суровини като кюспето за източник на масло след екстракция с органични разтворители. Съгласно проучванията само около 10% от продукцията на маслиново масло попада в най-високото качество, докато в магазините близо 50% от търговските марки имат тази претенция. Много изследвания установяват, че между 20 и 50% от анализираните търговски марки не отговарят на изискванията за Extra virgin olive oil -  въпреки че се представят за такива. Често продукти, етикетирани като зехтин, изобщо не съдържат маслиново масло, или са разредени в различни пропорции с други масла", обясняват "Активни потребители" в анализа на резултатите от тестовете. Те посочват, че са закупили 28 търговски марки, посочват и от кои вериги магазини са взели бутилките за изследване - за разлика от БАБХ, която изобщо не съобщава как е подбрала стоката за тестовете.

 

МЪЛЧАНИЕТО НЕ Е ЗЛАТО 

Преди дни млекопреработватели алармираха, че вносно "парено сирене" се пробутва на потребителите като кашкавал. Реакция на БАБХ няма. Серия предишни тестове на "Активни потребители" разкриха, че в българските магазини се предлагат: майонеза без яйца, масло, в което водата е повече от мазнината, "краве" сирене от палмово масло и всякакви други чудеса. Агенцията за безопасност на храните се прави, че не забелязва тези тревожни разкрития.  "Активни потребители" винаги дава съвети как да разпознаем некачествените храни и имитациите. БАБХ досега не е направила нищо подобно. Цялата й активност в тази област е да съобщава колко тона старо месо или чушки с пестициди е хванала за година. Но потребителите никога не научават в кои магазини и складове или поне в кои райони на страната е била "пленена" негодната стока.

 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАП откри нарушения в 10% от лабораториите за коронатестове

21.07.2020

6915 4
Втори ден се вият опашки пред лабораториите за PCR тест

14.07.2020

Обновена

9211 19
Гърция затвори границата с България за три дни

11.07.2020

23722 8

Коментари

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Няма как да се направи нещо от Агенцията по храните, защото нейния директор е свързан с видни софийски мутри. Е как да разкрива техните престъпления??? Сега ви е ясно защо независимо че е на 71 години още го държат на поста.
kaltinkov

БАБаХците на бай Х@й същите като КОНПИрите му... да ги изтриват тез ??? и на тяхно място да назначат хората от Активни Потребители  

дядо Илия

"Активни потребители" са най-обикновено озлобени ентусиасти - нямат нищо общо с професионалистите в БАБХ! Твърде много вярвате на журналистически анализи, особено като се има предвид, че у нас те(журналистите) не носят отговорност за тях. Тук всеки може да плюе по форумите безнаказано.

пролетарий о тв...

Защо и дума не се споменава какъв е въпросният "екстра върджин"? Има два вида зехтин - "студено пресован" или "топло пресован". В Италия все още се произвежда честно висококачествен студено пресован зехтин, по 10-11 еврака литъра. В Гърция и Турция, зехтина е шментикапели, по бързата процедура - топлопресован. Продават го от 4 до 7 евро литъра, но това са много пари за зехтин, на който при топлата обработка са унищожени витамините. От 20 г. насам си купуваме по 40 литра зехтин годишно от Сан Лоренцо ал Маре, на площад Гарибалди. Това е на брега на Тиренско море, близо до Сан Ремо (трийсетина км). Купували сме и от Сан Лука, от Гросетто и от Сан Винченцо в Тоскана. Разликата между двата вида зехтин е грамадна, като съдържание на витамини и на вкусови качества. Горещопресован зехтин става само за готвене и за пържене. За салати и студени ястия препоръчвам  студено пресован зехтин. Благодаря за вниманието.

Гегата

Мда, от няколко години взимаме зехтин от производител от Халкидики. 10 кинта литъра, зехтина е перфектен, знае се как се прави, от какво се прави, кой го прави. Който има желание може да дава по 20 лева, дето се вика - имал, дал. Ефхаристо!

Влез или се регистрирай за да коментираш