facebook
twitter

Икономика

6% от потребителите край София точат незаконно вода

364
 Илияна Кирилова
Около 30% от потребителите на софийското "Водоснабдяване и канализация" ЕООД са сезонни.

Около 6% от битовите потребители на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД в София са точили незаконно вода. Към дружеството спадат малки общини край столицата като Божурище, Годеч, Горна Малина, Долна баня, Драгоман, Елин Пелин и др. Практика за малките населени места например било незаконното поливане през летните месеци. Незаконни отклонения имало и към големи фирми. Затова от дружеството планират кампания за проверка и измерване на харчовете на големи потребители като хотели по курортите, фабрики и др., която трябва да покаже дали има нерегламентирано свързване.

Това показва проект за решение на КЕВР за бизнес плана на дружеството, което ще бъде разгледано в сряда. От дружеството коментират и течовете. В дългосрочен план от компанията очакват загубите да са 49%, но целта за 2021 г. е течовете да са едва около 55.18%. Процентът е по-висок заради присъединяването на нови обекти към компанията, като община Ботевград например, става ясно от документите, внесени в КЕВР.

През 2017 и 2018 г. общо 5972 уреда са преминали метрологичен контрол, отчитат от компанията. Въпреки че не се посочва колко от тях са били неизрядни, от дружеството изтъкват, че неточното измерване най-често се дължи на стари уреди, неправилен монтаж, ниско налягане и др. 

Най-много са водомерите, които не мерят в границите си на точност поради това, че са стари, извън метрологична годност, често в много лошо техническо състояние, обобщават от "Водоснабдяване и канализация". 

Приоритетно ще се привеждат в метрологична годност водомерни устройства на потребители в по-големите населени места, водомери на по-големи консуматори и на целогодишни потребители, пише още в документите на компанията, внесени в КЕВР.

 

ЦЕНИ

Водата в малките общини в Софийско вероятно ще поскъпне от Нова година. Причината е, че дружеството е поискало от КЕВР повишение на цената с 3 ст. от 1 януари. Това означава, че от 2.59 лв. в момента кубикът ще струва 2.62 лв. от догодина. Това е по-малко от прага на т.нар. социална поносимост на цената, която за 2019 г. е 4.17 лв. за кубик, изтъкват от компанията. Увеличение на водата ще има и през 2021 г., когато кубикът ще поскъпне до 2.64 лв.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Водата неизбежно трябва да поскъпне

22.01.2020

3139 50
Яз. "Студена" ще стигне мъртвия обем до 10-15 дни

22.01.2020

6247 14
Общинският съвет на Перник гласува спасителния план за водата

21.01.2020

700 1

Коментари

tatyana1

Един съсед, бивш шеф на ВиК, вече покойник; казваше, че ако наистина 60% от водата се губи по тръбите, градът(Варна) отдавна трябваше да е потънал. Същото важи и за София

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)