Quantcast

Медия без
политическа реклама

50 000 чехи въстанаха срещу измамите с европари

12 Дек. 2019
ЕПА/БГНЕС
Десетки хиляди чехи се събраха в столицата Прага, недоволни от злоупотребите с еврофондове, в които е уличена страната.

Десетки хиляди чехи протестираха в столицата Прага срещу измамите със средства от еврофондовете, в които е обвинен и премиерът на страната Андрей Бабиш, съобщиха местните медии. Според протестната група "Милион момента за демокрация", която е организатор на демонстрацията, в центъра на града са се събрали между 60 000 и 80 000 души, а полицията преброи около 50 000.

Протестът се състоя след като преди дни главният прокурор на Чехия възобнови прекратено разследване срещу Бабиш по подозрения в злоупотреба с европейски фондове. Скандалът, наречена „Щъркелово гнездо“, е за близо 2 млн. евро евросубсидии. Те били инвестирани в спа курорт. Проверка на ЕК показа, че компанията на премиера милиардер "Агроферт" е вземала неправомерно пари от фондовете на ЕС, защото Бабиш е бил в конфликт на интереси. Според проверяващите той не е прекъснал отношенията с компанията си, въпреки че като държавен ръководител на страна от ЕС, е оказвал влияние върху начините за разпределяне на сумите. ОЛАФ също потвърди становището на ЕК. Бабиш прехвърли империята си "Агроферт", чиито активи се оценяват на 3.5 млрд. долара, на доверителни фондове, след като стана премиер през 2017 г. Компанията му продължава да е сред най-големите получатели в Чехия на субсидии от ЕС както за земеделие, така и за инвестиционни проекти. Премиерът заяви, че е спазил всичките си законови задължения, и отрече обвиненията.

Протестиращите в Прага призоваха Андрей Бабиш напълно да се дистанцира от бизнес интересите си или да подаде оставка до края на годината. Нов протест ще има следващата седмица.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?