Медия без
политическа реклама

Звездното сопрано Красимира Стоянова покори Виенската опера

Българската дива триумфира в главната роля в „Кавалерът на розата“ от Рихард Щраус

19 Дек. 2022
wiener-staatsoper.at
Красимира Стоянова като Маршалката на сцената на Щатсопер.

Първото за тази година представление на оперния спектакъл "Кавалерът на розата" от Рихард Щраус във Виенската държавна опера (Щатсопер), в който българката Красимира Стоянова изпълнява главната женска партия – Маршалката, се състоя с огромен успех снощи, съобщиха за БТА от екипа на звездното сопрано. Следващите представления са на 22 и 26 декември.

Постановката е на австрийския режисьор Ото Шенк и датира от 1968 г. Представяна е около 400 пъти във Виена и винаги е посрещана с възторг от публиката. Диригент е музикалният директор и главен диригент на Щатсопер Филип Жордан. В спектаклите участват и прочутият тенор Хуан Диего Флорес, Гюнтер Гройсбьок, Кейт Линдзи, Вера-Лоте Бьокер и други изявени оперни изпълнители.

В сайта на Щатсопер е публикувано обширно интервю с българската оперна дива, в което е представена по следния начин: „За мнозина тя е един от най-благородните гласове на настоящето: Красимира Стоянова, която е пяла около 250 вечери от дебюта си в Държавната опера, предимно в италиански репертоар като Дездемона, Мими, Лиу, Неда, Виолета, Амелия или Елизабета, но също и в немски като Ариадна или Маршалката“.

За изграждането на образа на Маршалката Стоянова споделя: „Изживявам героинята пряко, страдам с нея, радвам се с нея, смея се и се забавлявам. В същото време се опитвам да спазвам дистанция, доколкото мога, за да анализирам ролята и да намеря различни страни в нея. Ако не беше така, просто щях да играя себе си, което в никакъв случай не е смисълът на театъра. Задачата е да покажа ролята, а не себе си“.

Красимира Стоянова прави своя триумфален дебют в ролята на Маршалката на Летния музикален фестивал в Залцбург през 2014 г. в посветената на 150-тата годишнина от рождението на Рихард Щраус постановка на „Кавалерът на розата“. След големия успех спектакълът се играе на фестивала в Залцбург и през лятото на 2015 г.  През декември 2016 г. Красимира Стоянова представя своята интерпретация на Маршалката за първи път и пред виенска публика. Музикалните критици определят „елегантното, аристократично и изтънчено вокално и артистично изграждане на образа като запазена марка на Красимира Стоянова в тази роля“. 

С представленията на спектакъла "Кавалерът на розата" в Щатсопер завършва една успешна, наситена с участия за Красимира Стоянова година, в която тя покорява големите оперни сцени в Грац, Дрезден, Милано, Флоренция, Мадрид, Виена. През март 2023 г. Прочутото сопрано ще бъде отново на сцената в Щатсопер в постановката на „Тоска“ на Пучини.