Quantcast

Медия без
политическа реклама

Людмил Ангелов & приятел(к)и концертират в Софийската опера

Мари-Клод Шапюи, Александрина Пендачанска, Красимира Стоянова ще партнират на пианиста

19 Окт. 2023
В първия концерт Людмил Авгелов ще бъде на сцената с Мари-Клод Шапюи (вляво) и Александрина Пендачанска.

Виртуозът на пианото Людмил Ангелов ще изнесе серия концерти в Софийската опера под мотото „Людмил Ангелов и приятели“.

За първия концерт от инициативата – на 24 октомври, музикантът е поканил две прочути дами от оперната сцена: мецосопраното Мари-Клод Шапюи и сопраното Александрина Пендачанска. В програмата са включени песни от Франц Шуберт, Габриел Форе, Франсис Пуленк, Ерик Сати, Георги Златев-Черкин, както арии и дуети от Жорж Бизе, Жюл Масне, Камий Сен-Санс и Жак Офенбах.

Шапюи и Пендачанска имат отдавнашно партньорство в престижни оперни постановки и записи. За записа на операта „Милосърдието на Тит“ от Волфганг Амадеус Моцарт с диригент Рене Якобс от 2005 г. те са номинирани за две награди „Грами“ – в категориите за най-добър класически запис и най-добър запис на опера. Александрина Пендачанска изпълнява партията на Вителия, а Мари-Клод Шапюи – на Аний. Няколко години по-късно, през 2012-а, двете отново се срещат с Рене Якобс за запис на друга опера на Моцарт – „Мнимата градинарка“, в която българката е Аминта, а швейцарката – Рамиро.

Българската дива има в биографията си още една номинация за „Грами“ от 2013 г. – за „Агрипина“ от Георг Фридрих Хендел в категорията за най-добър оперен запис. В него тя изпълнява заглавната роля, а на пулта отново е Рене Якобс. Швейцаркото мецосопрано е предпочитана певица за множество именити диригенти, които я ценят не само заради богатата й палитра от роли – както от класически опери, така и от барокови произведения, но и заради изящните й интерпретации на кантатно-ораториални творби.

„Толкова съм щастлива за този концерт! Големите Мари-Клод Шапюи и Людмил Ангелов заедно! И аз, с цялата ми обич към тях, се включвам в този концерт! Нямам търпение! Заповядайте на 24 октомври от 19 ч. в Софийската опера и балет“, написа в профила си в социалните мрежи по повод предстоящата изява Пендачанска.

На сцената в София българската оперна дива е гостувала в ролите на Сузана от „Сватбата на Фигаро“, Джилда от „Риголето“, Виолета от „Травиата“, Елизабет от „Дон Карлос“, лейди Макбет от „Макбет“, Тоска от едноименната опера и др., както и за незабравим оперен рецитал през 2013 г.

Партньорството на Александрина Пендачанска с Людмил Ангелов също е със стара дата. Двамата се срещат на концертния подиум в зала „България“ през 2012 г., за да отбележат юбилея на диригента Михаил Ангелов. След това на 31 август с рецитал откриват фестивала „Аполония“ в Созопол. Същата година се включват и в „Пиано екстраваганца“. 

Вторият концерт от серията „Людмил Ангелов и приятели“ е на 7 декември, когато заедно с пианиста на сцената ще излезе забележителният турски тенор Бюлент Бездюз. Той е носител на награда „Грами“ през 2005 г. в категорията за най-добър запис на опера – за Фентън от „Фалстаф“ на Верди под диригентството на сър Колин Дейвис.

Последният трети концерт е на 31 май 2024 г., когато специален гост ще бъде световнопризнатата българска певица Красимира Стоянова, с която Людмил е свързан в изключително успешна концертна поредица. Освен в различни градове в България, те концертираха в „Музикферайн“, във Виенската държавна опера, Цюрихската опера, Двореца на музиката във Валенсия и в Ла Скала в Милано.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?