Медия без
политическа реклама

"Златна роза" утеши "Майка" след отпадането от "Оскарите"

Валери Йорданов взе четири награди за "Шекспир като улично куче"

29 Септ. 2022
Златна роза
Кадър от "Шекспир като улично куче"

Филмът на Зорница София "Майка" спечели голямата награда "Златна роза" в 40-ото юбилейно издание на фестивала за българско кино във Варна. Продукцията, която нашумя първо с избирането си да представлява България на наградите "Оскар", а после бе дисквалифицирана от Академията за несъответствие с правилата (твърде много английска реч, което е недопустимо в категорията за международен филм), беше оценена най-високо от журито с председател доц. д-р Александър Донев, в което са още косовската режисьорка Блерта Башоли ("Кошер"), българската й колежка Майя Виткова, театроведът и режисьор Илко Ганев и хърватската киноисторичка Ана Гъргич. Припомняме, че на "Оскарите" от името на България ще се състезава миналогодишният носител на "Златна роза" - "В сърцето на машината" на Мартин Макариев. 

Българският претендент за "Оскар" "Майка" е отхвърлен от Академията за филмови изкуства и науки в САЩ. Това написа във Фейсбук режисьорката Зорница София Попганчева.

"Майка" донесе и призовете за женска роля на Дария Симеонова, за която това е кино дебют, и за операторско майсторство на Крум Родригес. Специален диплом получиха децата натурщици от Широка лъка и от Кения, които участват във филма. 

С най-много награди - пет, от тазгодишната "Златна роза" е "Шекспир като улично куче", в който популярният актьор Валери Йорданов се изявява като режисьор и сценарист. Той заслужи награди и в двете категории, а освен това - Наградата на град Варна и новоучредения приз на младежкото жури, което тази година заседава за пръв път. Актьорите Владислав Стоименов и Васил Илиев, които си партнират във филма, пък си поделиха приза за мъжка роля.

Когато си на седемнадесет, си мислиш, че знаеш всичко, което ти е нужно. По-късно разбираш, че не искаш и не трябва да знаеш всичко това. Какво се случва с м...

Специалната награда на журито е присъдена на "Пролетно равноденствие" - филм на Иван Павлов по сценарий на покойния Красимир Крумов-Грец. Диплом за актьорското си превъплъщение в него получи Светлана Янчева. За дебют бе отличен режисьорът Орлин Милчев с "Изкуството да падаш", а най-добрият нов български късометражен филм е "Празник" на Антония Милчева. 

Наградата на публиката получи детският "Случаят Тесла" на режисьора Андрей Хадживасилев ("Случаят Кюри"), който разказва за патилата на млад изобретател. Церемонията бе предавана на живо във Фейсбук профила на Националния филмов център за онези, които не бяха в залата на Фестивалния и конгресен център - Варна.

С 14 нови пълнометражни и 16 късометражни български филма утре във Варна започва 40-ото юбилейно издание на "Златна роза".

 

Още по темата