Quantcast

Медия без
политическа реклама

30 нови български филма се състезават за юбилейната "Златна роза"

40-ият фестивал на родното кино започва утре във Варна

22 Септ. 2022
Арт фест
Разкошната лятна комедия "Как се научих да летя" ще открие извънконкурсно фестивалните прожекции.

С 14 нови пълнометражни и 16 късометражни български филма утре във Варна започва 40-ото юбилейно издание на "Златна роза". Фестивалът, който през годините се е превърнал в най-богатата витрина на родната кинематография, ще се открие с жизнерадостната духова музика на "Джуниър бенд", които ще дефилират по улиците на града. Това издание на фестивала е насочено към младата публика, разказа пред БНР и директорът на Националния филмов център Петър Тодоров. Неслучайно откриването е с извънконкурсната сръбско-българско-хърватска копродукция "Как се научих да летя" - хубава семейна комедия, която се прожектира и в кината от седмица. Фестивалът има и пъстра нова визуална идентичност, дело на дизайнерката Радослава Боор, както и нова статуетка - от скулпторката Надя Розева. "Хваща окото и на младите хора, каквато е и една от целите ни – да привлечем младата публика в голямата зала на Фестивалния конгресен център. Да влязат, да видят, че българското кино е хубаво – не само пълнометражното, но и късометражното", добави Петър Тодоров.

За това помагат и атрактивните цени - по случай юбилея всички билети за филми от конкурса и от програма "Открити хоризонти" ще струват само 4 лева, а ще има и безплатни прожекции на класиките "Мъжки времена" и "Рицар без броня". 

Конкурсната програма започва от 24 септември и е разделена на два модула – пълнометражно и късометражно игрално кино. Сред заглавията, които ще се състезават за "Златна роза", са както вече познати на публиката като "Бягство", "Завръщане 2", "Жълт олеандър" и "Борсови играчи", така и чисто нови като "Анна", "Жири", "Български кораб потъва в бурно море", "Изкуството да падаш", "Шекспир като улично куче", "Случаят Тесла", "Пролетно равноденствие". Във Варна ще бъде и българската премиера на "Майка" - филмът на Зорница София, избран от българската комисия да ни представлява на "Оскарите", но злополучно отстранен от Академията вчера заради технически несъответствия с правилата. В конкурса получи да участва и сръбският "Мрак" на режисьора Душан Милич, който е копродукция с България и заснет от наш оператор - Кирил Проданов.

Най-добрият български пълнометражен филм ще бъде избиран от петчленно жури с председател доц. д-р Александър Донев, а по традиция ще има и отделна "Златна роза" за късометражно кино, като в надпреварата участват и много филми с частно финансиране, а не само подкрепени от държавата в лицето на НФЦ. Журито за кратки филмови форми оглавява проф. Ингеборг Братоева-Даракчиева.

Фестивалът ще продължи в залите на ФКЦ до 29 септември. 

 

МАЛКО ИСТОРИЯ

На 31 юли 1961 г. БТА съобщава в бюлетина си, че едно от най-големите културни мероприятия на "Варненско лято" е фестивалът на българския филм, който е тържествено открит в лятното кино. Посочва се, че "цяла седмица по екраните на градските кинотеатри и в кокетните летни кина на курортните комплекси ще бъдат прожектирани едни от най-хубавите български игрални филми, създадени през последните години  - "А бяхме  млади" , "Бъди щастлива, Ани", "Бедната улица" и други". Освен това, в първото издание на форума са представени и над 42 научнопопулярни и документални филма, много от които са "гордост на нашата кинематография", пише агенцията. Това е и стартът на фестивала на българското кино, придобил по-късно конкурсен характер и името "Златна роза". 

Още по темата