Медия без
политическа реклама

30 нови български филма се състезават за юбилейната "Златна роза"

40-ият фестивал на родното кино започва утре във Варна

22 Септ. 2022
Разкошната лятна комедия "Как се научих да летя" ще открие извънконкурсно фестивалните прожекции.
Арт фест
Разкошната лятна комедия "Как се научих да летя" ще открие извънконкурсно фестивалните прожекции.

С 14 нови пълнометражни и 16 късометражни български филма утре във Варна започва 40-ото юбилейно издание на "Златна роза". Фестивалът, който през годините се е превърнал в най-богатата витрина на родната кинематография, ще се открие с жизнерадостната духова музика на "Джуниър бенд", които ще дефилират по улиците на града. Това издание на фестивала е насочено към младата публика, разказа пред БНР и директорът на Националния филмов център Петър Тодоров. Неслучайно откриването е с извънконкурсната сръбско-българско-хърватска копродукция "Как се научих да летя" - хубава семейна комедия, която се прожектира и в кината от седмица. Фестивалът има и пъстра нова визуална идентичност, дело на дизайнерката Радослава Боор, както и нова статуетка - от скулпторката Надя Розева. "Хваща окото и на младите хора, каквато е и една от целите ни – да привлечем младата публика в голямата зала на Фестивалния конгресен център. Да влязат, да видят, че българското кино е хубаво – не само пълнометражното, но и късометражното", добави Петър Тодоров.

За това помагат и атрактивните цени - по случай юбилея всички билети за филми от конкурса и от програма "Открити хоризонти" ще струват само 4 лева, а ще има и безплатни прожекции на класиките "Мъжки времена" и "Рицар без броня". 

Конкурсната програма започва от 24 септември и е разделена на два модула – пълнометражно и късометражно игрално кино. Сред заглавията, които ще се състезават за "Златна роза", са както вече познати на публиката като "Бягство", "Завръщане 2", "Жълт олеандър" и "Борсови играчи", така и чисто нови като "Анна", "Жири", "Български кораб потъва в бурно море", "Изкуството да падаш", "Шекспир като улично куче", "Случаят Тесла", "Пролетно равноденствие". Във Варна ще бъде и българската премиера на "Майка" - филмът на Зорница София, избран от българската комисия да ни представлява на "Оскарите", но злополучно отстранен от Академията вчера заради технически несъответствия с правилата. В конкурса получи да участва и сръбският "Мрак" на режисьора Душан Милич, който е копродукция с България и заснет от наш оператор - Кирил Проданов.

Най-добрият български пълнометражен филм ще бъде избиран от петчленно жури с председател доц. д-р Александър Донев, а по традиция ще има и отделна "Златна роза" за късометражно кино, като в надпреварата участват и много филми с частно финансиране, а не само подкрепени от държавата в лицето на НФЦ. Журито за кратки филмови форми оглавява проф. Ингеборг Братоева-Даракчиева.

Фестивалът ще продължи в залите на ФКЦ до 29 септември. 

 

МАЛКО ИСТОРИЯ

На 31 юли 1961 г. БТА съобщава в бюлетина си, че едно от най-големите културни мероприятия на "Варненско лято" е фестивалът на българския филм, който е тържествено открит в лятното кино. Посочва се, че "цяла седмица по екраните на градските кинотеатри и в кокетните летни кина на курортните комплекси ще бъдат прожектирани едни от най-хубавите български игрални филми, създадени през последните години  - "А бяхме  млади" , "Бъди щастлива, Ани", "Бедната улица" и други". Освен това, в първото издание на форума са представени и над 42 научнопопулярни и документални филма, много от които са "гордост на нашата кинематография", пише агенцията. Това е и стартът на фестивала на българското кино, придобил по-късно конкурсен характер и името "Златна роза". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?