Quantcast
"Жените наистина плачат" идва и в София след Кан | СЕГА
facebook
twitter

Култура

"Жените наистина плачат" идва и в София след Кан

Премиерата ще е на открито на 15 септември
399
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Женският екип на "Жените наистина плачат" в Кан през юли.

Първата прожекция на "Жените наистина плачат" - българският филм, селектиран за тазгодишния фестивал в Кан, пред родна публика ще бъде в първия учебен ден - 15 септември. Тя ще се състои в рамките на есенното издание на 25-ия "София филм фест". Премиерата на филма на Мина Милева и Весела Казакова ще бъде под открито небе, на лятната сцена на Sofia Summer Fest в Южния парк. 

Дни преди гостуването в София, Милева и Казакова са ангажирани начело на журито на "Венециански дни" (Giornatte degli autori) - програма за млади автори на най-стария кинофестивал в света, "Мостра Венеция" (1-11 септември). 

Участието на "Жените наистина плачат" в официалната селекция на Кан е сред големите успехи на българското кино в последните години. Той бе включев в конкурсната програма "Особен поглед", като специализираното издание Screen International го постави сред най-добрите в Кан за 2021 г. Главните героини Соня (номинираната за "Оскар" Мария Бакалова) и Лора (Ралица Стоянова) пък украсиха корицата на сп. Le film francais.

В "Жените наистина плачат" оживяват пет жени от едно средностатистическо българско семейство, които се опитват да отстояват себе си в страна, раздирана от хомофобия и предразсъдъци. Майка-щъркел пада простреляна; млада жена, страдаща от пост-родилна депресия, се опитва да се хвърли от балкона; заразено с HIV момиче носи жестоката стигма на болестта; майка се опитва да открие магия в лунния календар – събитията се случват на фона на отхвърлянето на Истанбулската конвенция и абсурдните протести срещу "джендър-идеологията". Ролите във филма са поверени на Мария Бакалова, Ралица Стоянова, трите сестри Катя Казакова, Биляна Казакова и Весела Казакова (които за пръв път играят заедно), Йосиф Сърчаджиев и др. Сценарият е дело на Биляна и Весела Казакови и Мина Милева, оператор е Димитър Костов, а продуценти са компаниите „Активист 38“ и „Ici et La productions“, представлявана от Кристоф Брюнше, който е и един от продуцентите и на игралния дебют на режисьорките "Котка в стената". 

Есенното издание на "София филм фест" 2021 ще се открие ден по-рано - на 14 септември, с филма на Леван Когуашвили "Брайтън 4". Грузинският режисьор ще представи лично в София творбата си, с която спечели наградите за най-добър международен филм, сценарий и актьор на фестивала "Трайбека" в Ню Йорк.

Финландският режисьор Мика Каурисмаки ще получи наградата на София, а унгарецът Корнел Мундруцо - Специалната награда на СФФ. Есенният "полусезон" на 25-ия фестивал ще продължи до 30 септември, като предстои да бъдат обявени останалите филми в програмата.

 

 

Още

Здравният министър: Нито сме паникьосани, нито сме в хаос

13.10.2021

Обновена

10725
София въвежда нови ограничения от четвъртък

12.10.2021

Обновена

44201
Национален протест на миньори блокира центъра на София

13.10.2021

Обновена

2859