Quantcast

Медия без
политическа реклама

Заради груби машинации променят правилата на „Евровизия“

За пръв път ще гласува и публиката от държави, които не участват в конкурса

23 Ноем. 2022
ЕРА/БГНЕС
Конкурсът "Евровизия" е най-голямото музикално събитие в света, провеждано на живо, и разширява все повече своята тв аудитория.

Зрителите от страни, които не участват в "Евровизия 2023", също ще могат да гласуват за своя фаворит в следващото издание догодина за първи път в историята на песенния конкурс, съобщиха организаторите.

Новото гласуване "Останалият свят" (Rest of the World) има за цел да засили влиянието на публиката върху резултатите и да признае глобалния обхват на конкурса, който миналата година привлече телевизионна аудитория от над 160 милиона души. Зрителите във всички участващи страни, както и досега, ще могат да гласува чрез sms, телефон или чрез приложението Eurovision Song Contest. Тези, които гледат от останалия свят, ще могат да гласуват чрез защитена онлайн платформа, използвайки кредитна карта от тяхната страна.

Правилата за гласуване на „Евровизия 2023“ ще бъдат променени и поради груби договорки на журитата в 6 държави по време на тазгодишното издание на конкурса, съобщава се в официалния му сайт. Членовете на журито на „Евровизия“ вече ще могат да участват с гласа си само на финалния етап от конкурса.

„Във връзка с безпрецедентния характер на нередностите при гласуването, установени в конкурса за 2022 г., беше създадена работна група от членове на EBU (Европейския съюз за радио и телевизия), за да бъдат обмислени начини за защита на честността на гласуването. След това препоръките бяха одобрени от референтната група, Управителния съвет на конкурса и Изпълнителния съвет на EBU“, казва се в съобщението.

Съдбата на участниците в полуфиналите ще могат да решават жителите на всяка страна, дори и на тези, които не участват в конкурса, с помощта на платено онлайн гласуване. Такива гласове ще бъдат еквивалентни на гласовете на страната във финала. "Гласовете на неучастващите държави ще бъдат комбинирани, за да се създаде набор от точки със същата тежест като на една участваща страна в двата полуфинала и големия финал", пояснява сайтът на организаторите. Така кои полуфиналисти ще стигнат до големия финал вече ще се определя само от зрителите, а не както от 2009 г. досега – от комбинация от гласове на зрители и национални журита от музикални експерти. Решението кой ще е крайният победител в конкурса все пак ще се взема с участието на експертите.

Мартин Йостердал, изпълнителен супервайзър на конкурса, коментира: „През своята 67-годишна история конкурсът за песен на „Евровизия“ непрекъснато се развива, за да остане актуален и вълнуващ. Тези промени признават огромната популярност на шоуто, като дават повече власт на публиката на най-голямото музикално събитие на живо в света“.

Организаторите подчертават, че промените са предназначени и да защитят интегритета на събитието, след като на тазгодишното му издание бяха установени нарушения в гласуването на шест държави. През май член на украинското жури потвърди за машинациите на организаторите на „Евровизия“ с гласовете.

Дали Русия, която по-рано бе отстранена от участие в песенната надпревара, ще може да се включи в гласуването, не се уточнява. От EBU са заявили, че засега въпросът остава открит. „Пълният списък на неучастващите страни, които ще могат да гласуват през май 2023 г., ще бъде публикуван, когато наближи началото на събитието“, пояснява официалният представител на съюза Давид Гудман.

„Евровизия 2023“ ще се състои в Ливърпул на 9, 11 и 13 май. 31 страни ще се борят за 20 места във финала заедно с основоположниците Франция, Германия, Италия, Испания, домакините от Обединеното кралство и победителя от 2022 г. Украйна. Конкурсът досега е провеждан във Великобритания осем пъти. Лондон е бил домакин на четири от изданията, по един път са били Единбург, Брайтън, Харогейт и Бирмингам. Благодарение на победата на оркестър „Калуш“ състезанието трябваше да бъде организирано в Украйна, но поради съображения за безопасност при продължаващия военен конфликт в страната домакинството бе преместено в държавата, чийто представител се класира на второ място.

 

Още по темата