Медия без
политическа реклама

Задава се юбилейният 36-часов маратон в Академията

На вниманието на очакваните над 4000 посетители са повече от 40 акции 

"Платонов" изследва живеенето ни в свят, останал без Бог.
Снимка: Теодора Тодорова
"Платонов" изследва живеенето ни в свят, останал без Бог.

НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов": 13 и 14 април
Вход свободен 

Утре започва 15-ото юбилейно издание на традиционния студентски маратон в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". В продължение на 36 часа без прекъсване и при вход свободен възпитаниците на Академията ще представят публично работата си през отминаващия сезон под формата на представления, прожекции и изложби. На вниманието на очакваните над 4000 посетители са около 30 постановки и открити часове на учебните сцени, както и филми на настоящи и завършили студенти.
Старта ще даде едно от най-успешните заглавия в афиша на НАТФИЗ - сценичната версия на Пенко Господинов на класиката на Уилям Шекспир "Ромео и Жулиета", в която любовта се представя като игра, а смъртта като театър. Отново в събота зрителите могат да видят спектакъла "Хора с куфари" от Ханох Левин с участието на студенти от класа на Атанас Атанасов. Последната новина е, че преди дни постановката на Мартин Каров спечели приза за най-добро представление на третото издание на Международния студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански". Актрисата Дария Димитрова пък грабна специалната награда - шпага и право на участие в 20-ото юбилейно издание на Шекспирова театрална школа "Петровден" в с. Паталеница. 
Сред акцентите в програмата е постановката на руския режисьор Олег Лабозин "1001 страсти" по Антон П. Чехов. В ролите дават всичко от себе си третокурсниците от класа на Александра Хонг от специалността "Театър на движението - пантомима", на които това им е дипломният спектакъл. Самият Лабозин го определя като пластическа фантасмагория, в която се залага не на словото, а на танца като средство да се проникне в сложния вътрешен свят на персонажите. Пластическите картини включват сценичен бой, следствията от който са разбити глави, наранени слабини и фонтани от кръв.
В неделя зрителите са поканени на още една Чехова пиеса, реализирана от номинирания за "Икар 2019" Крис Шарков. Става дума за първата пиеса на руския класик - "Платонов", написана от него, когато е едва на 18 години, и която до смъртта му не е поставяна. Замесвайки се в какви ли не афери, често с помътено от алкохола съзнание, героите се "препъват" в разговори в търсене на смисъла.
Точката на маратона слага комично абсурдната пиеса на един от най-големите съвременни английски драматурзи - "Зверското синьо" от Филип Ридли. По думите на режисьора Сава Драгунчев в този сложен трилър авторът оголва десетки персонажи в ексцентрично преследване на звяра, притаен в човека и яхващ всяка негова амбиция, сексуален порив и творчески стремеж. 
Поради очаквания голям интерес само на 13 и 14 април билетите за учебните спектакли от игралния афиш на НАТФИЗ през април и май ще са на цена 4 лева.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата