Медия без
политическа реклама

Явор Гърдев възражда спомена за "Крал Лир" в Yalta Art Room

18 години след премиерата на спектакъла режисьорът дава начало на инициативата "Представленията, които ни създадоха"

13 Февр. 2024
Актьорският ансамбъл на спектакъла "Крал Лир" - в центъра е големият Наум Шопов.
Иво Хаджимишев
Актьорският ансамбъл на спектакъла "Крал Лир" - в центъра е големият Наум Шопов.

Режисьорът Явор Гърдев е първият гост в серията дискусии с безплатен достъп от инициативата "Представленията, които ни създадоха", в които участие ще вземат емблематични творци, свързани с театралното изкуство в България. 18 години след официалната премиера на забележителния спектакъл на Народния театър "Крал Лир" (15 март 2006), който се игра официално на първата ни сцена до 2010-а, той ще представи детайлно на публиката работата си по безсмъртната трагедия на Шекспир на 24 февруари от 19.30 ч. в Yalta Art Room. Събитие дава начало на срещите от поредицата, която ще продължи с емблематичните "Майстора и Маргарита" на Теди Москов, "Отело" на Лилия Абаджиева и др. Модератор на вечерта ще е актрисата Василена Винченцо-Коломоец, а сценарист - режисьорът Васил Дуев-Тайг.

"Крал Лир" е един от най-скъпите и мащабни спектакли, правени по това време в Народния театър (а и не само). Озвучаването и осветлението му са изключително иновативни за периода. Печели четири награди "Аскеер" и два "Икар"-а, а зрителите още го помнят и заради големия български актьор Наум Шопов, който изигра по велик начин ролята на Крал Лир. С премиерата той отбеляза своята 75-годишнина. Сред останалите актьори в постановката са Валентин Ганев (граф Глостър),  Мария Каварджикова, Жорета Николова и Марта Кондова (трите дъщери на Крал Лир - Гонерила, Регана и Корделия), Юлиян Вергов, Деян Донков, Владимир Карамазов, Валери Йорданов, Захари Бахаров, Калин Яворов, Марин Янев, Дарин Ангелов, Йосиф Шамли и др.

Заедно с Явор Гърдев на 24 февруари на сцената на Yalta Art Room публиката ще се срещне и с част от екипа на "Крал Лир". Програмата на вечерта включва прожекция на кадри от спектакъла, дискусия за творческите идеи и режисьорските решения, като всеки зрител ще има възможност да зададе на участниците въпросите, които го вълнуват.

Събитието се осъществява с подкрепа на Национален фонд "Култура" и Народен театър "Иван Вазов".

Инициативата "Представленията, които ни създадоха" е отдавнашна мечта на арт сдружение "Партизан" от зародиша на Yalta Art Room. Създателите ѝ гледат на това приключение като на образователен жест, обърнат към всички поколения артисти и любители на театралното изкуство. Срещите от поредицата ще са с вход свободен до изчерпване на капацитета на залата и ще бъдат излъчвани Live Stream в онлайн каналите на пространството, където зрители от цял свят ще могат също да изказват своите мнения и да се включват в дискусиите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата