Медия без
политическа реклама

Warner Bros предлага "Дюн" за "Оскар" в 14 категории

02 Ноем. 2021
Warner Bros.
Тимъти Шаламе и Ребека Фъргюсън изпълняват главните роли във филма.

Филмовото студио Warner Bros обяви на своя сайт предложенията си към Американската академия за филмови изкуства и науки за филма „Дюн“. И те са в почти всички важни категории - за най-добър филм, режисьор, адаптиран сценарий, най-добър актьор, най-добра актриса в поддържаща роля (и актьор също), операторска работа, монтаж, декори, саундтрак, грим и прически, костюми, звук и разбира се - за най-добри визуални ефекти. Със сигурност ако не в основните, "престижни" категории, през пролетта на 2022 г. филмът на Дени Вилньов ще се намеси в разпределението поне на 5-6 от техническите статуетки. 

Не се знае още дали Академията ще уважи всички предложения, но с 14 номинации до момента са били само три филма в историята на киното - "Всичко за Ева" (1950), "Титаник" (1997) и "Ла-ла-ленд" (2016). Рекордьори по брой спечелени награди - 11, са съответно "Бен Хур" от 1959 г., "Титаник" и "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" (2003). Американската академия за филмови изкуства и науки като цяло не е особено толерантна към жанровете фантастика и фентъзи - "Властелинът..." и "Формата на водата" (2017) са единствените представители, печелили за най-добър филм на годината.

На 22 октомври главният изпълнителен директор на Warner Bros Ан Сарноф потвърди, че фантастичният филм ще има продължение. „Ако гледате „Дюн“, ще видите как свършва. Мисля, че знаете отговора на този въпрос“, каза тя. Втората част също ще бъде режисирана от Дени Вилньов, коментира тя.

Общите приходи на филма от първите му десет дни по световните екрани наближават 300 млн. долара - по-малко, отколкото би спечелил в предепидемичната ера, но трябва да отчитаме и факта, че както всички филми на "Уорнър" през 2021 г., той бе пуснат паралелно в киносалоните и за домашно гледане на HBO Max. 

Още по темата