Медия без
политическа реклама

Всеки 5-и българин е посетил Европейската ни столица на културата

Пловдив отбеляза и 400 млн. лв. приход

28 Май 2020
Скъпа и неособено ласкаво приета бе откриващата церемония на Пловдив - ЕСК 2019, но все пак в града през годината бяха организирани още 600 културни събития.
Илияна Кирилова
Скъпа и неособено ласкаво приета бе откриващата церемония на Пловдив - ЕСК 2019, но все пак в града през годината бяха организирани още 600 културни събития.

Въпреки многобройните скандали, които съпътстваха годината на Пловдив като Европейска столица на културата, публикуваните от "Фондация Пловдив" резултати за проекта са обнадеждаващи. Всеки пети българин е посетил поне едно събитие в града през 2019 г. - или общо 1 215 696 души. Близо 40% от тях са са от други региони на страната, дошли специално до Града на тепетата. 

Броят на пловдивчаните, които често посещават културни събития, също бележи ръст, като те започват от 28% през 2017 г., стават 40% през 2018 г. и достигат 44% през 2019 г. Една от основните цели на европейската инициатива е да подобри достъпа на местното население до култура и изкуства.

Най-посещаваните събития от ЕСК са били концертите, музикалните събития и фестивали, следвани от театралните събития, изложбите, събитията в Капана. Пловдив – Европейска столица на културата 2019 успя да реализира 600 събития в рамките на годината, в която той носеше тази титла. Те са създадени и проведени в партньорство с над 130 организации и артисти от Европа. Ако през "обикновената" 2017 г. в Пловдив е имало само 20 събития с международно участие, то през миналата те са били 80.

Реализираният приход от български туристи за последните две години е 400 млн. лева, като всеки турист е оставил средно 175 лв. в касичката на града. 

Икономическите ефекти, по данни на НСИ, показват и увеличение на чуждестранните туристи с 27% само за големите места за настаняване, като половината от тях са граждани на ЕС. Броят на регистрираните предприятия в сектор „Култура, спорт и развлечения“ в Пловдив е нараснал със 25%, а броят на заетите – с 16%.

Европейска столица на културата се избира от 1985 г. по идея на Мелина Меркури (първоначално името е "Европейски град на културата"). Първата е Атина, а Пловдив е първата българска ЕСК. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата