Медия без
политическа реклама

Виртуозът на цигулката Вадим Репин изнася концерт в зала „България“

Маестро Карло Тенан ще дирижира Софийската филхармония за събитието

04 Ноем. 2023
Вадим Репин концертира с някои от най-престижните световни оркестри.
Софийска филхармония
Вадим Репин концертира с някои от най-престижните световни оркестри.

Виртуозният цигулар Вадим Репин отново ще гостува на Софийската филхармония. В четвъртък, 9 ноември, под диригентството на Карло Тенан той ще представи програма, която включва Пьотър Илич Чайковски – "Размисъл" №1 опус 42 за цигулка и струнен оркестър, ария на Ленски из операта "Евгений Онегин" (аранжимент за цигулка и оркестър) и Камий Сен-Санс – Интродукция и Рондо капричозо в ла минор, опус 28 (аранжимент за цигулка, пиано и струнен оркестър).

Роденият в Италия маестро Карло Тенан ще демонстрира майсторството на водещия ни оркестър със Серенада от Елгар и Струнен квартет във фа минор "Сериозо" от Бетовен в аранжимент на Густав Малер.

Сред особено забележителните моменти в кариерата на 52-годишния Вадим Репин през последните няколко сезона са турнетата с Лондонския симфоничен оркестър, с Оркестъра на NHK и диригента Шарл Дютоа в Япония, с Лондонската филхармония под палката на Владимир Юровски. Високо оценени са премиерните изпълнения на цигулковия концерт, написан специално за него от сър Джеймс МакМилан в Лондон, Филаделфия, Карнеги Хол – Ню Йорк, зала „Плейел“ в Париж, Концертгебау в Амстердам и на цикъла BBC Prom в Роял Албърт Хол. Неговото изпълнение е записано от Onyx Classics.

Вадим Репин прави записи на концертите на Шостакович, Прокофиев и Чайковски за Warner Classics, на Бетовен и Брамс за Deutsche Grammophon, на различни триа заедно с Миша Майски и Ланг Ланг за Echo Classic и сонати с Николай Лугански, спечелили музикалната награда на Би Би Си.

През 2010 г. за цялостната си творческа активност Репин получава музикалната награда Victoire d’Honneur, което му носи званието офицер на изкуствата и литературата на Франция. През 2014 става почетен професор в Централната музикална консерватория на Пекин, а през 2015-а – и в Шанхайската консерватория, като признание за работата му с млади музиканти. Учреденият от него престижен Tранссибирски фестивал на изкуствата, ежегодно провеждан от 2014 г. насам, популяризира изключителна музика в родния му регион, но тя достига и до Израел, Япония и редица други далечни дестинации. Фестивалът дава възможност на Вадим Репин да поръчва и нови концерти за цигулка на изявени съвременни композитори като Лера Ауербах, Бенямин Юсупов, Марк-Антъни Търнидж и София Губайдулина.

Билети за концерта на Вадим Репин и Карло Тенан все още са налични на касата на зала „България“ и Ивентим на цени от 60 до 90 лева.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата