Медия без
политическа реклама

Веселина Кацарова чества 35 години кариера на родна сцена

Мецосопраното ще изнесе голям концерт в Софийската опера и ще води първи майсторски клас там

13 Окт. 2022
Веселина Кацарва е водила вокални майсторски класове в Австрия, Германия, Швейцария, Япония, Португалия, Монако, Австралия...
Веселина Кацарва е водила вокални майсторски класове в Австрия, Германия, Швейцария, Япония, Португалия, Монако, Австралия...

Световноизвестната оперна дива Веселина Кацарова ще отбележи 35-годишнината от своята творческа дейност със солов концерт на сцената на Софийската опера и балет, откъдето е започнала зашеметяващата й кариера. За вечерта на 21 октомври прочутата прима е подбрала богата програма от арии, белязали пътя й в изкуството, които ще изпълни в съпровод на оркестъра на Софийската опера под диригентската палка на Росен Гергов.

Мецосопраното Веселина Кацарова е българският оперен глас с най-много записи в световната музикална съкровищница, носителка на престижни европейски музикални награди, камерзенгерин на Виенската Щатсопера и Баварската държавна опера. В своята дълга кариера тя е изпяла най-много роли от рядко поставяни оперни заглавия от различни стилове и епохи. Винаги е била посланик и на българското музикално творчество по света – нейните концертни участия неизменно включват изпълнение на българска песен или ария.

Веселина Кацарова идва в София след гастроли в Япония и Португалия, като и на двете места участията й бяха съпроводени с покани за кратки майсторски класове за млади оперни певци. Веднага след гала концерта в София маестрата ще води за първи път майсторски клас по оперно пеене и в Софийската опера и балет. Курсът ще започне от 23 октомври. Майсторският клас ще завърши на 2 ноември с концерт на участниците. В рамките на 10 дни именитото мецосопрано ще работи с младите специализанти върху вокалната техника, стила и интерпретацията на ролята. Кандидатите сами ще определят своя репертоар, с който да участват в курса. Музикалният съпровод е поверен на известната пианистка и корепетитор Вяра Шуперлиева, която работи в престижната музикална академия „Моцартеум“ в Залцбург. В майсторския клас на Веселина Кацарова ще участват млади оперни певци от България, Франция, Германия, Турция, Португалия. Софийската опера и балет  ще осигури ангажимент на отличил се участник, определен от маестра Кацарова, в спектакъл от репертоара на театъра.

Веселина Кацарова е родена в Стара Загора. Завършва музикалното училище в родния си град и продължава обучението си по оперно пеене в Музикалната академия в София при проф. Реса Колева. Веднага след това е назначена за солистка в Софийската опера и балет, където дебютира в ролите на Розина („Севилският бръснар“, Росини), Дорабела („Така правят всички“, Моцарт), Прециозила („Силата на Съдбата“, Верди). Участва в концерти и прави първия си грамофонен  запис на операта „Дама пика“ от Чайковски с Емил Чакъров.

Две години по-късно Кацарова постъпва като солист в Операта в Цюрих, където бързо става любимка на международната оперна критика. Там дебютира в тетралогията „Пръстена на Нибелунга“ от Вагнер. През 1991 г. българката прави своя дебют и на Моцартовия фестивал в Залцбург под  диригентството на сър Колин Дейвис, в който още участва ежегодно със силния си моцартов репертоар. Големият й възход като певица започва с участието й в ролята на Танкред от едноименната опера на Росини, отново на Моцартовия фестивал, където замества мецосопраното Мерилин Хорн.

Следват триумфални изяви в Баварската Щатсопера в Мюнхен, Ковънт Гардън, Виенската Щатсопера, Гранд опера в Женева, Операта в Цюрих, Театро „Верди“ във Флоренция, Дойче опер – Берлин, Операта в Амстердам, Карнеги хол, Опера „Гарние“ – Париж, и др. Вече през новия век, в 2002-ра, Веселина Кацарова превзема и сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк…

Веселина Кацарова има в репертоара си над 60 главни роли на най-престижните оперни сцени и изпълнявани многократно в различни точки на света. Дебютът й като камерна певица е в Ла Скала в Милано. Дискографията на певицата включва над 50 компактдиска и DVD.

От октомври 2016 г. Веселина Кацарова е артистичен директор на Държавна опера – Стара Загора.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата