Медия без
политическа реклама

Весела Бабинова гърми с „Пистолет в торнадо“

Първият моноспектакъл на актрисата от забавен разказ за житейски дреболии се разгръща в изстрадана лична изповед

24 Дек. 2023
Весела Бабинова в моноспектакъла "Пистолет в торнадо".
Стефан Н. Щерев
Весела Бабинова в моноспектакъла "Пистолет в торнадо".

Че Весела Бабинова е актриса, която и сама може да изпълни сцената с харизма и талант, нямахме съмнения дори в дебютната й роля: още в разтърсващите монолози на Коля Лебедушкин в „Нощна пеперуда“ от Пьотър Гладилин под режисурата на Явор Гърдев може би имаше зародиш на моноспектакъл. След повече от десет години възходяща кариера в театъра, белязана с драматични образи като Офелия в „Хамлет“, Лоре Левин в „Лив Щайн“, Марта в „Пияните“, след филми и сериали като „Вездесъщият“, „Денят на бащата“ и „Мен не ме мислете“, разкрили и трагични дълбини, и искрящ комедиен потенциал, Весела ни поднася същински моноспектакъл, в който демонстрира цялата си актьорска поливалентност.

Нейният „Пистолет в торнадо“ се играе в „Theatro отсам канала“. Автор на пиесата е Лорън Гъндърсен – 41-годишна американка, за която твърдят, че е най-продуцираният драматург в САЩ за последните няколко сезона. Това едва ли би бил най-забележителният й текст, ако не оживяваше благодарение на актриса като Бабинова. Режисьор е Васил Дуев-Тайг, с когото тя преди време осъществи една от първите си появи на професионална сцена – в неговата нашумяла пиеса „Самотни персонажи“.

Анджела на Весела Бабинова нахлува на сцената в „Театро“ уплашена до смърт: за да се спаси от приближаващото торнадо тя се „барикадира“ в мазето на своя редови американски дом и започва да предава на живо в социалните мрежи вълненията в очакване на бедствието. Актрисата преминава с лекота от състояние в състояние: ужасът се смалява и неусетно отстъпва място на вглеждането в настоящето, обагрено със симпатичното чувство за хумор на героинята. Тя е застрахователен агент с вкус към литературата: христоматийният монолог на Хамлет „Да бъдеш или да не бъдеш“ се е забил в съзнанието й още от ученическите години. Освен цитатите от Шекспир и всекидневието между застрахователните полици Анджела ще ни разкаже нещичко за майка си, за съпруга си, който с избухването на торнадото е тръгнал на лов, за мечтата си да има куче, което в подобни рискови моменти да е неотлъчно до нея, ще чуем смешни термини на немски, научени по време на симпозиум на лидери в професията… И точно когато вече започваме да се чудим защо ни занимава с всичко това, монологът поема в съвсем друга посока и от небрежен разказ за житейски дреболии в последната си част се разгръща в изстрадана лична изповед, докосваща един от най-наболелите проблеми за съвременната жена. Или както казва самата Весела: това е комедия…, докато не спре да бъде. Кой (какво) всъщност е торнадото и защо е пистолетът?... Всичко изречено по-нататък ще се превърне в спойлер, ето защо и ние ще спрем. Ще добавим само, че с овладяно майсторство актрисата ни превежда през подводните камъни на темата, без да я превръща в сълзливо клише. А Хамлетовият въпрос във версията на героинята й става: да говориш или да не говориш. И тя избира да говори и да излезе от укритието си, за да продължи напред.

Преводът на текста е на Радослав Петкашев. Сценографията и костюмите за моноспектакъла са на Елис Вели, музиката е композирана от Антони Рикев. Продуценти са Break a Leg – Луиза Григорова-Макариев и Александър Сано. Следващото представление на „Пистолет в торнадо“ в „Театро отсам канала“ е на 29 декември от 19.30 ч.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата