Медия без
политическа реклама

Венеция се спаси от изпадане в черния списък на ЮНЕСКО

20 държави защитиха града от включването му в листата на световните културни обекти в риск

15 Септ. 2023
Кметът на Венеция Луиджи Бруняро, министърът на инфраструктурата Матео Салвини, президентът на регион Венето Лука Дзая (от ляво на дясно) и др. инспектират бариерната система за предпазване на града от високи приливи.
ЕРА/БГНЕС
Кметът на Венеция Луиджи Бруняро, министърът на инфраструктурата Матео Салвини, президентът на регион Венето Лука Дзая (от ляво на дясно) и др. инспектират бариерната система за предпазване на града от високи приливи.

Двадесет държави защитиха Венеция от възможността да попадне в черния списък на световното културно наследство в риск на 45-ата сесия на ЮНЕСКО в Риад, съобщи италианският всекидневник La Repubblica. Като се има предвид, че Тайланд не взе отношение, всички останали представители заявиха, че подкрепят запазването на Венеция като обект на световното наследство на човечеството. Бъдещите срещи по темата ще бъдат на 1 декември 2024 г., когато се очаква доклад за състоянието на града, и след това между две сесии на ЮНЕСКО за световно наследство през 2025 г., когато ще се разглежда дали това, което в момента се смята за усилия за подобряване на положението, е довело до желаните резултати.

Това е удовлетворение за Община Венеция и за държавата, представлявана от италианския посланик в централата на ЮНЕСКО в Париж Либерио Стелино, докато някои опозиционни съветници изразиха съмнение относно тежестта и приноса на предприетите досега мерки.

Дискусията

В четвъртък следобед в Рияд, по време на 45-ата сесия на ЮНЕСКО за световното наследство, беше разгледан въпросът за Венеция, заплашена за втори път да попадне в черния списък сред застрашените обекти. Разпоредбата относно таксата за достъп в града, току-що гласувана в градския съвет, отчасти оспорвана от някои организации и граждани, се възприе от гласуващите страни като опит да се защити градът.

Дискусията започна с предложението Венеция да бъде включена сред застрашените обекти, представени от Icomos – една от трите организации, определени да съветват Комитета на ЮНЕСКО в неговите разисквания. „Мерките, взети до момента, не са достатъчни. Ако Венеция бъде поставена в списъка на застрашените обекти, това ще доведе до мобилизиране на цялото общество да си сътрудничи в намирането на решения за града“, заявиха представителите на Icomos. Тревожният сигнал на Icomos, който беше подхванат през последните седмици и от част от гражданите на Венеция, настояващи включване в черния списък, за да се обяви категорично пред света състоянието на опасност, беше оспорен първо от Япония. Страната на изгряващото слънце се застъпи за Италия с цялата си сила, припомняйки приемането на закон за блокиране на навлизането на големи кораби в басейна на Сан Марко, за да се защити градът от високите приливи, и посочвайки и последната мярка, гласувана от градския съвет, като доказателство за желанието да се спаси градът. Следващите изказващи се представители, главно на африкански страни, подкрепиха тази визия. Мексико припомни проблема с обезлюдяването на града, а Русия поиска актуализирани данни за предоставеното му финансиране, но в крайна сметка и двете държави, както и всички останали страни, подкрепиха Япония.

Решението дойде само няколко дни, след като стана ясно според официални данни за града, че броят на туристическите легла във Венеция вече е по-голям от броя на жителите. 

Венеция е в опасност и ЮНЕСКО осъзнава това. Органът на ООН препоръча градът-лагуна да бъде включен в списъка на обектите на световното културно и природно наследство в риск, съобщиха през седмицата La Repubblica и Gazzetta. it.

Реакциите

„Решението беше единодушно“, коментира веднага след обявяването му кметът на Венеция Луиджи Бруняро. „Това доказва, че са признати всички усилия, които полагаме на всяко институционално ниво за защита на Венеция, и че предложението за включването й в списъка на местата в опасност беше много политическо и не много техническо. С правителството създадохме система за оценка на всички действия, превърнати в административни актове и икономически инвестиции, за бъдещето на Венеция. Неотдавнашното въвеждане на таксата за достъп е една от мерките, със сигурност не единствената, въведена за защита на града от масовия свръхтуризъм, която прилагаме във Венеция и предлагаме и на други места“, изтъкна Бруняро.

„Днес е страхотен ден за цяла Италия. Новината, че Венеция и нейната лагуна избегнаха включването в списъка на застрашените обекти на световното наследство на ЮНЕСКО, ни изпълва със задоволство, защото потвърждава отличната работа, извършена на международно ниво от нашата нация, която демонстрира, че е готова за предизвикателствата по опазването на нейните огромни съкровища и тяхната устойчивост. Сега ще продължим по пътя на диалога и сътрудничеството с ЮНЕСКО, като същевременно поддържаме високата международна репутация на Венеция и Италия“, каза заместник-министърът на културата, отговарящ за ЮНЕСКО, Джанмарко Маци.

Не толкова доволни от решението са някои опозиционни политици. „Мярката с таксата за достъп, обсъждана точно тези дни, е смокинов лист, за да се направи опит да се покаже, че нещо се върши, докато всъщност градът е в безпорядък. Хубавото е, че Венеция остава под наблюдение и случаят не е „архивиран“, както се надяваха някои“, коментира Марко Гаспаринети от екологичната организация Terra e Acqua („Земя и вода“).

„Като Демократическа партия ние със сигурност не се позоваваме на ЮНЕСКО или неговите решения, които може да са важно предупреждение, но не спасяват един града, умиращ поради изборите на тези, които го управляват. Би било сюрреалистично и се надявам, че не е така, „спасяването на Венеция “ да се случи заради въвеждането на билета за достъп, което, както е очевидно, няма да реши нито един от проблемите на града. Веднага разбрахме, че това е добре оркестрирана пиар операция за онези, които виждат Венеция само от висотата на големите международни институции “, добавя Моника Самбо, секретар на Демократическата партия в Италия.

Венеция е един от шестте обекта, включително два в опустошената от войната Украйна, които комисията на ЮНЕСКО можеше официално да обяви за застрашени. Другите разглеждани обекти са катедралата "Света София" в украинската столица Киев, историческият център на Лвов в Западна Украйна, античният град Несебър в България, крепостта Диарбекир в Турция и вулканите на Камчатка в далечния изток на Русия.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата