Quantcast
Ученици на Кабаиванска ще пеят за пръв път у нас "Реквием" | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Ученици на Кабаиванска ще пеят за пръв път у нас "Реквием"

Недовършената творба на Леонкавало досега не е изпълнявана на българска сцена
200
Мерили Санторо, една от талантливите ученички на Райна Кабаиванска, е пяла и на сцената на Софийската опера в "Норма".

Изявените ученици на Райна Кабаиванска и стипендианти на НБУ Мерили Санторо, Рейналдо Дроз и Даниел Ким ще бъдат солисти в българската премиера на "Реквием" от "Руджеро Леонкавало. Заедно със Софийската филхармония те ще излязат на сцената на зала "България" утре вечер, 19 ноември. 

"Реквиемът", който не е изпълняван на наша сцена досега, остава недовършен от Леонкавало. Написан е след убийството на италианския крал Умберто I в Монца през 1900 г. Заради твърдия си консерватизъм, той е дълбоко мразен сред левите кръгове, особено сред анархистите. На Леонкавало, който вече е добил световна слава с операта „Палячи", е възложено да напише голяма погребална литургия в памет на убития суверен. Композиторът приема задачата присърце, като намерението му е да създаде оригинална творба, като подчертае мистичния характер с грегориански напеви, които проникват в цялото произведение. Не знаем защо авторът е прекъснал писането, но е сигурно, че тези теми и мотиви са намерили своето място в драматичните произведения, композирани от него по-късно.

В началото на нашия век с реконструкцията на творбата се заема Йозеф Аш, брат на унгарския маестро Янош Аш. Той създава три версии на творбата .Световната премиера е на 22 август 2009 г. на 14-ия Международен фестивал в Брисаго. 

Българската премиера ще води самият Янош Аш, един от най-големите оперни диригенти на нашето време. През 70-те той работи като оперен корепетитор в големи италиански театри като „Ла скала" в Милано, „Ла Фениче" във Венеция и „Театро комунале" във Флоренция. Дълги години е асистент-диригент на Питър Маас. През 1991 г. Аш се запознава с Лучано Павароти и става негов сътрудник, като дирижира много от концертите му по света, които са записани за телевизионни канали. През декември 2000 г. дирижира концерта на Тримата тенори в Чикаго пред повече от 60 000 души. През лятото на 2001 г. ръководи концертите на Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Лучано Павароти в Япония, Корея и Мексико, както и концерта им в Бат, Англия. Янош Аш е известен и като пианист и педагог. 

Янош Аш дирижира и италианската премиера на "Реквием" през 2019 г. със същите солисти, които ще имаме удоволствието да чуем в София - сопраното Мерили Данторо от Италия, тенорът Рейналдо Дроз от Венецуела и баритонът Даниел Ким от Южна Корея. 

 

Още

Най-много ученици учат онлайн в София, най-малко - в Кърджали
МОН се отказа да мести пролетната ваканция

04.03.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

1700
Частни промоутъри протестират срещу министър Банов

24.02.2021

1279