Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тържествено започна спорният мегаремонт в театър „София“

В следващите две години общинската трупа ще гостува на други сцени в столицата и страната

08 Юли 2022
Аделина Ангелова
Ириней Константинов предава емблемата на общинския театър за съхранение в кметството.

Символична първа копка даде старт на спорния ремонт на сградата на театър „София“. Директорът на трупата Ириней Константинов връчи за съхранение емблемата на театъра на заместник-кмета по строителство в СО инж. Ангел Джоргов. „Под тази емблема са се събирали и са играли едни от най-големите български актьори. Отговорността, която върви с нея, е огромна, но аз съм сигурен, че ремонтът, който ще протече тук, ще бъде извършен качествено и в срок, така че, когато се върнем в нашия дом, духът в него отново ще заживее – така както винаги е било“, каза Ириней Константинов.

„Започваме първия цялостен ремонт на сградата на театъра от построяването му през 1979 г. Докато текат строителните дейности, ще съхраняваме както лицето, така и духа на тази сграда. Ще запазим оригиналния й вид с облицовка от естествен камък в пясъчен цвят, както и всички орнаменти, характерни за специфичния й облик“, обеща инж. Ангел Джоргов.

Не всички обаче са на това мнение. Още през миналия септември "Спаси София" алармира, че администрацията на Йорданка Фандъкова възнамерява да ремонтира най-големия общински театър за 10 млн. лева, като замени красивата варовикова облицовка на фасадата с пресован ламинат, който "на петата година ще се разпадне". 

Преди дни пък гражданската инициатива написа още по-категорично: "Началото на края на един от най-забележителните паметници на следвоенния архитектурен модернизъм! Започва безумният ремонт на Театър София и за последно виждаме фасадата на емблематичната сграда в нейния оригинален вид, преди да бъде покрита със скеле и безмилостно разрушена с къртач. Положихме огромни усилия да вразумим Общината, като организирахме множество срещи с най-изтъкнатите експерти по опазване на културното наследство. Въпреки тяхното категорично мнение против този ремонт, усвояването на милиони се оказа по-важно за управляващите София. А сега следват „видими резултати“ - топлоизолация, стъклена пирамида, PVC дограма и милиони усвоени евросредства за „енергийна ефективност.

Чао, чао, културно наследство, здравей посредственост и ремонт на ремонта!"

Към протестите се присъедини и сайтът "Деволюция", който припомни: "Гледайте безкрайната простотия, която се случва с театъра в Кюстендил, мислете за театър София!

Театърът в Кюстендил вече падна жертва на ремонт, маскиран като укрепване и енергоспестяване. Автентичната оригинална фасада от мрамор беше заменена с евтина пластмаса. Архитектурата безвъзвратно обезличена, а сградата облечена с шаренка визия на бутафорен търговски център... 

Безспорно вътрешните пространства на театър София имат нужда от ремонт, но фасадата категорично трябва да бъде запазена в оригинален вид. Замяната на прескъп бял врачански камък с неестетичен еталбонд е абсолютно безобразие. Не вярваме и на обещанието, че пластиките ще бъдат съхранени."

От театъра твърдят, че по време на строителните дейности сградата ще бъде изцяло обновена, включително и по отношение на техническите възможности за създаване на качествен театрален продукт. Предвидени са мерки за енергийна ефективност, цялостна подмяна на електрическата, ВиК и отоплителната инсталации. Проектът предвижда още модернизация на сценичната механизация, озвучаването, осветлението и акустичната способност на залата. Ще бъдат изградени нови сценични съоръжения.

По време на ремонтните дейности, които може да отнемат до две години, трупата ще гостува на други софийски сцени и ще има турнета из цялата страна под наслов „Театър „София“ идва при вас!“. „Беше ни мъчно, че напускаме сградата, която е и наш дом. Разбрахме какво е да играем на чужда сцена, когато гледахме в Théatro закрито представление на следващия ни премиерен спектакъл „Невинно малко убийство“, сподели Ириней Константинов.

Премиерата на комедията от Жан-Пиер Мартинез под режисурата на Надя Панчева ще се състои в началото на следващия сезон, на 19 септември, на съвсем близкия адрес на Théatro, ул. „Върбица“ 12. В спектакъла участват актьорите Дария Симеонова, Неда Спасова и Пламен Манасиев.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?