Медия без
политическа реклама

„Това е момент на поетична справедливост“

Монумент на свободата смени статуята на генерал Лий в Ричмънд

23 Септ. 2021
Паметникът на еманципацията и свободата е дело на скулптора Томас Дж. Уорън.
WRIC
Паметникът на еманципацията и свободата е дело на скулптора Томас Дж. Уорън.

Две седмици след като 12-тонната статуя на генерала от Конфедерацията Робърт Е. Лий бе премахната — и. повече от 130 години след инсталирането й в Ричмънд, Вирджиния, столица на щата стана дом на нов монумент, тази път в чест на премахването на робството, съобщи сайтът NPR.org. 

Паметникът на еманципацията и свободата — проектиран от Томас Джей Уорън, скулптор от Орегон — се състои от две почти 4-метрови бронзови фигури на току-що освободени мъж и жена, коята държи бебе.

На пиедесталът стоят имената, образите и историите на 10 граждани на Вирджиния, с принос в борбата за свобода преди и след еманципацията, включително Нат Търнър, който ръководи успешен бунт на роби; просветителката Люси Симс и робът Дред Скот, завел дело срещу господаря си.

Делото Скот срещу Санфорд от 1857 г. е заведено от чернокожия Дред Скот с настояване, че щом господарят му Санфорд го е довел в щат с неробско законодателство, той трябва да се счита за свободен и да получи граждански права. Върховният съд на САЩ обаче постановява, че афро-американците, независимо роби или свободни, не могат да бъдат граждани на САЩ и не могат да претендират за равни права.

„Новият паметник наистина отразява всичко, което се опитвахме да направим, като фигурите предават емоцията на еманципацията, а хората от основата разказват кои други са участвали в на борбата срещу робството, за свобода и равенство“, заяви за National Public Radio щатският сенатор Дженифър Макклелан.

Макклелан, която е ръководител на Мемориалната комисия на д-р Мартин Лутър Кинг, поела  задачата по поставянето на новия паметник, работи за неговото изграждане от 2011 г. Първоначално той трябваше да бъде открит през 2019 г., като част от отбелязването на 400-годишнината от 1619-а, годината, в която първите поробени африканци са докарани във Вирджиния. После работата беше забавена от пандемията.

Но фактът, че паметникът вече е поставен, след като някои от най-големите статуи, свързани с Конфедерацията в Ричмънд, на Робърт Е. Лий и други генерали ги няма, е момент на „поетична справедливост“, казва МакКлелан.

 "Този паметник винаги е представлявал важна част от изцелението", каза МакКлелан.  "Това да се случи след COVID, след убийството на Джордж Флойд и сметката с расовото неравенство и след като паметниците започнаха да падат, това е много по-изцелително, отколкото би било през 2019 г."

Паметникът също е исторически, защото според Макклелан, това е първият финансиран от държавата монумент, посветен на освобождението на робите. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата