Медия без
политическа реклама

Москва спря сблъсъка между Чекиста и Княза

За да се избегне монументалната конфронтация, на Лубянка няма да има паметник

27 Февр. 2021Обновена
 Москва, Лубянският площад, 2021 г.
facebook
Москва, Лубянският площад, 2021 г.

На Лубянския площад няма да бъде издигнат паметник на Александър Невски, нито ще бъде върнат старият - на Феликс Дзержински. Това решение е взето от московския кмет Сергей Собянин. Според него в близост до сградата на Федералната служба за сигурност на Руската федерация наистина е необходима архитектурна доминанта, но самото гласуване се е превърнало в „противопоставяне на хората с различни възгледи“ - едните подкрепят паметника на Александър Невски, другите - на Феликс Дзержински“, съобщава сайтът газета.ру.

Началото на последните дискусии за паметника беше поставено по-рано този месец, когато писателите Захар Прилепин и Александър Проханов, публицистите Дмитрий Пучков и Герман Садулаев и още неколцина, се обърнаха към московските власти с призив да върнат статуята на един от лидерите на Октомврийската революция, основателят на ЧК и водачът на болшевишкия червен терор, Феликс Дзержински.

„Това е цялостен архитектурен и исторически ансамбъл. Във всички кабинети в централата на ФСБ на Лубянка има портрети на Дзержински, почти в никой го няма великия княз Иван III, а портрет на Андропов няма да намерите дори в някой килер . Паметникът на Дзержински е символ на съветската и руската държавна сигурност, така че неговото място е там“, каза Проханов пред Газета.ру. Пучков също не се съгласи с идеята да се инсталират други паметници вместо този на Дзержински.

„Там стоеше Феликс Едмундович Дзержински - организаторът, създателят на нашата ЧК, НКВД, КГБ, ФСБ, Министерството на вътрешните работи и всичко останало. Това беше направено специално за него. Едмундич трябва да бъде върнат на мястото си за назидание на всички — на тези, които са го свалили, и на тези, които са го сложили “, посочи публицистът.

От своя страна Андрей Ткачов, един от най-известните православни мисионери в медиите и църковен служител, напомни, че „докато не махнем главатаря им от центъра на Москва,  Дзержински и всички подобни остават на местата си“, имайки предвид трупа на Ленин в мавзолея на Червения площад.

„Това е нашата история“ казват инициаторите… Този цинизъм граничи с лудост. На полигона в Бутово НКВД-ейциге са избили десетки хиляди инакомислещи. Защо никой не предлага да издигнем паметник на Ежов до поставения там в тяхна памет Соловецки кръст? Това също е нашата история”, казва протоиерейът.

Според него „издигането на паметници на масови убийци на местопрестъпленията не е почит към историята“. „Този ​​аргумент трябва да се отхвърли като нелеп и безумно провокативен“, обясни свещеникът.

В започналото на 25 февруари и вече прекратено гласуване, са взели участие 319 897 души, 55% от които са били за паметника на великия княз от ХIII век, Александър Невски, канонизиран от Руската православна църква, а 45% - за паметника на революционера, основател и ръководител на болшевишката Служба за сигурност Феликс Дзержински,канонизиран от руската комунистическа партия  

„Да, този площад наистина се нуждае от архитектурна доминанта, от паметник на човек или събитие, оставили ярка следа в историята на Отечеството. След два дни гласуване привържениците на Александър Невски печелят с малка разлика, но все пак е очевидно, че общественото мнение е разделено приблизително наполовина ", обобщи резултатите от гласуването Собянин.

Според него гласуването само е ожесточило конфронтацията.

„Това не е хубаво. За този вид решение, според мен, се изисква съгласие на повече хора.  Различните гледни точки към историята са неизбежни. Но паметниците, които стоят по улиците и площадите, не трябва да разделят, а да обединяват обществото.  Затова смятам за правилно засега да прекратим този процес и да оставим Лубянския площад такъв, какъвто е“, обясни сточичният кмет.

В отговор на въпроса дали Кремъл подкрепя решението на Собянин, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, посочи, че кметът на Москва не се нуждае от становището на федералните власти по този въпрос, предаде ТАСС. „Това беше и остава прерогатив на градските власти“, обясни говорителят на Кремъл.

Съветът на международното общество за правата на човека "Мемориал" публикува изявление, в което също се обяви против подобно гласуване. Според организацията идеята за възстановяване на паметника на Дзержински може да дойде само на човек, „напълно лишен от съвест“, но и предложението за издигане на паметник на Невски също не може да се нарече правилна алтернатива.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?