Медия без
политическа реклама

Русия обвини чужди политици заради съборени паметници

Министерството на вътрешните работи обяви за издирване и трима българи

13 Февр. 2024
Свалянето от постамента на танка Т-34, служил за паметник в естонския град Нарва. Снимката е от 16 август 2022 г.
Постимес
Свалянето от постамента на танка Т-34, служил за паметник в естонския град Нарва. Снимката е от 16 август 2022 г.

Министър-председателката на Естония Кая Калас и държавният секретар Таймар Петеркоп са обявени за издирване от руското МВР заради унищожаването на паметници на съветски войници, съобщил на ТАСС източник във вътрешното министерство.

"Срещу премиерката на Естония Кая Калас и държавния секретар на Естония Таймар Петеркоп е образувано дело за унищожаване и повреждане на паметници на съветски войници. В рамките на това дело те се издирват", заявил събеседникът на агенцията.

Електронното издание "Медиазона" откри обявата за Кая Калас, като изтегли цялата публично достъпна база данни за търсене от уебсайта на Министерството на вътрешните работи - почти 100 хил. картончета със заповеди за издирване.

През септември миналата година Следственият комитет на Руската федерация привлече задочно като обвиняеми по дела за оскверняване и унищожаване на паметници на съветски войници над 170 чуждестранни граждани, включително граждани на Латвия, Литва, Естония, Полша и Украйна. Беше отбелязано, че следователите работят по 16 наказателни дела, като разследват 143 случая на оскверняване, унищожаване или повреждане на военни гробове, паметници и мемориали на съветски войници. Ръководителят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин поиска от подчинените си да проверят действията на естонските власти във връзка с разрушаването на паметник във формата на танк Т-34 в естонския град Нарва, близо до границата с Русия.
Литовският министър на културата Симонас Кайрис също е обявен за издирване от руското вътрешно министерство по дело, свързано с унищожаване на паметници на съветски войници.

"Кайрис Симонас. Издирва се по член от Наказателния кодекс на Руската федерация" - се казва в базата данни за издирване на министерството. В същото време не се уточнява по кой член се провежда издирването.

ТАСС отбелязва, че срещу Кайрис е образувано и се води дело за унищожаване и повреждане на паметници на съветски воини. "В рамките на това дело той е обявен за издирване", казва събеседникът на агенцията.

От края на февруари до октомври 2022 г. в Литва бяха разрушени много паметници на съветски войници от Воратра световна война на фона на действията на Русия в Украйна. В Клайпеда през юли бе демонтиран голям военен мемориал на мястото, където са погребани около 700 войници от Червената армия, включително седем Герои на Съветския съюз. В същото време Кайрис подчертава, че демонтирането на паметници на съветски войници, извършено от литовските власти като част от реконструкцията на общественото пространство, не нарушава Женевските конвенции, свързани с участниците във военните действия.

Руското Министерство на вътрешните работи издирва българския доброволец на фронта в Украйна Иван Калчев-Глиги, както и Цветлан Бориславов Благоев и Димитър Красимиров Петков. 

Имената им са част от базата данни на руското вътрешно министерство с хора, обявени за издирване, до която е получил достъп разследващият руски сайт "Медиазона".

Иван Калчев-Глиги беше част от Международния легион за защита на Украйна. През ноември той се върна в България, след като 6 месеца воюва за украинската свобода на фронта.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Русия, паметници, арест

Още по темата