Quantcast

Медия без
политическа реклама

ФСБ се хвали с предотвратен атентат срещу олигарха Малофеев

Щеше да бъде взривен с бомба както Даря Дугина, твърдят руските спецслужби

06 Март 2023
Нова тв

Предотвратен е опит за убийство на ръководителя на борда на директорите на групата компании "Царьград" Константин Малофеев, съобщават основните руски медии, като се позовават на изявление на ФСБ (Федералната служба за сигурност).

Покушението срещу Малофеев, който е обект на санкции от САЩ и ЕС, а в България е със забрана да влиза в страната за 10 години, било планирано по същата схема, която беше използвана при убийството на Даря Дугина - терористите възнамерявали да взривят бомба, закрепена под колата. 

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд обяви прехвърлянето за първи път на конфискувани активи на руски бизнесмен за нуждите на Украйна, предава CNN. https://www. segabg.

Спецслужбите твърдят, че става въпрос за „покушение срещу публична личност, организирано от украинските специални служби“. Украинските власти все още не са коментирали това изявление.

Спецслужбите сочат за ​​организатор на покушението основателя на Руското опълчение Денис Капустин (тази организация пое отговорността за нападението в Брянска област миналата седмица). 

Кой е Малофеев:

Руският бизнесмен Констатин Малофеев е в санкционния списък на ЕС и САЩ заради анексирането на Крим и сепаратистите в Донбас от 2014 г. Причината е, че финансирал проруските сепаратисти в Източна Украйна чрез фондация. Това правеше малко странна забраната и на българската ДАНС при положение, че той така и не може да влиза изобщо в страна от ЕС заради въпросните санкции.

ЕС го държи отговорен за финансирането на проруски сепаратисти в Източна Украйна чрез фондацията "Св. Василий Велики". Той отрича. Срещу Малофеев е образувано наказателно производство в Украйна. 

Роденият през 1974 г. Малофеев създава и православно-патриотичен телевизионен канал "Царьград", от който се "оттегля" със създаването на движението "Двуглав орел". В началото на 2019 г. Малофеев се озовава и във "Световния руски народен събор" – международна организация под егидата на Руската православна църква. Той е заместник на председателя – руският патриарх Кирил.

Изповядва тези на най-консервативното християнство - срещу абортите, ваксините, гей браковете, правата на децата, западния свят и либерализма като цяло. Тези позиции Малофеев комбинира с монархизъм и национализъм. Често го наричат "православен олигарх". 

Малофеев е санкциониран в България заедно с Решетников

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) се похвали с 10 годишните забрани за влизане в България на руския генерал Леонид Решетников и руския бизнесмен Константин Малофеев в годишния доклад за дейността си през 2019 г., публикуван на страницата на специалната служба.

Макар и да не бяха споменати поименно, двамата са вкарани в случая с разследването за шпионаж срещу председателя на движението "Русофили" Николай Малинов. Според годишния доклад на ДАНС, именно агенцията е подготвила материалите срещу Малинов, след което специализираната прокуратура го обвини в шпионство по Глава Първа от Наказателния кодекс, както и за организиране на престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, засягащи националната сигурност на страната. 

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) се похвали с 10 годишните забрани за влизане в България на руския генерал Леонид Решетников и руския бизнесмен Константин Малофеев в годишния доклад за дейността си през 2019 г.

"В този контекст двама граждани на Руската федерация са включени в информационния масив на нежеланите в страната чужденци и им е наложена 10-годишна забрана за влизане в страната", пише в отчета на ДАНС. Именно това са Леонид Решетников и Константин Малофеев. Всичко това е посочено от ДАНС като "съществен резултат при противодействието на чужди специални служби" от нейната дейност.

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Николай Малинов за шпионаж.

Имената на Решетников и Малофеев са отдавна известни в България, но именно покрай делото срещу Малинов, образувано през септември м.г., те се появихаа в друг контекст. Това стана след като тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и неговият бъдещ предизвестен приемник Иван Гешев обявиха публично, че председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е предавал срещу заплащане класифицирана информация на руските организации "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), в които водеща роля играе бившият генерал от КГБ Леонид Решетников. 

Още по темата