Quantcast

Медия без
политическа реклама

В Москва издигнаха паметник на Дзержински в Службата за разузнаване

11 Септ. 2023Обновена
Паметникът в Службата за външно разузнаване. На преден план са началниците на службата

Бронзова скулптура на Феликс Дзержински е поставена в Москва на територията на щаб-квартирата на Службата за външно разузнаване в района на Ясенево. Паметникът е умалено копие на монумента, който стоеше на Лубянка до август 1991 г., съобщава РИА "Новости". Паметникът е открит от шефа на външното разузнаване Сергей Наришкин. 

Паметникът на основателя на ЧК (Чрезвычайная комиссия, извънредна комисия ) - службата прекръстена после на ОГПУ-НКВД-НКГБ-МГБ-КГБ на СССР, а днес - ФСБ на Руската федерация, е по проект Евгений Вучетич. Издигнат е на площада през 1958-а и останал до годината, в която съветският режим пада, а с него и паметникът. Вечерта на 22 август 1991 г., след неуспешния опит за преврат на самообявилия се Държавен комитет за извънредни ситуации, около сградата на КГБ на "Лубянка" се събира разгневена тълпа. След спонтанно възникналото решение за събарянето на статуята, хората вече връзват въжето около врата ѝ , когато Московският градски съвет спешно приема резолюция за отстраняването на паметника и той е вдигнат внимателно с помощта на строителен кран и е инсталиран и в Арт парк „Музеон“, наред с други герои на отминалата епоха, свалени от пиедесталите им. А пред сградата на "Лубянка" през 1991 г. е монтиран камък от съветския концлагер Соловки - в памет на жертвите на политическия терор в СССР. 

Миналия месец Сталин се завърна като божество на големия екран с филма „Зоя. Този месец - засега само като паметник на прословутия площад "Лубянка", може да го последва и Ф.

През 2021 г. е имало идея паметникът да бъде върнат на площад Лубянка, но след онлайн гласуване кметът Собянин отклонява идеята. 

Ключови думи:

Феликс Дзержински