Медия без
политическа реклама

Железния Феликс се изправя срещу Александър Невски

26 Февр. 2021Обновена
 Главната квартира на Федералната служба за сигурност на Лубянския площад в Москва очаква своя паметник.
Уикипедия
Главната квартира на Федералната служба за сигурност на Лубянския площад в Москва очаква своя паметник.

Миналия месец Сталин се завърна като божество на големия екран с филма „Зоя. Този месец - засега само като паметник на прословутия площад "Лубянка", може да го последва и Ф. Дзержински, първи председател на болшевишката тайна полиция ЧК, предшественик на КГБ, наречен Железния Феликс заради безпощадното и методично преследване и изтребване на противниците на болшевизма. И заради две изказвания, първото от тях беше по-популярно — „Чекистът трябва да има горещо сърце, хладен ум и чисти ръце“, но второто звучи по-честно: „Ако още не сме ви арестували, това не означава, че сте невинен, а че не сме си свършили добре работата“.

Паметникът на основателя на ЧК - службата прекръстена на  ОГПУ-НКВД-НКГБ-МГБ-КГБ на СССР, а днес - ФСБ на Руската федерация, е по проект Евгений Вучетич. Издигнат е на площада през 1958-а и останал до годината, в която съветския режим пада, а с него и паметника. Вечерта на 22 август 1991 г., след неуспешния опит за преврат на самообявилия се Държавния комитет за извънредни ситуации, около сградата на КГБ на "Лубянка" се събира разгневена тълпа. След спонтанно възникналото решение за събарянето на статуята, хората вече връзват въжето около врата ѝ , когато Московският градски съвет спешно приема резолюция за отстраняването на паметника и той е вдигнат внимателно с помощта на строителен кран и е инсталиран и в Арт парк „Музеон“, наред с други герои на отминалата епоха, свалени от пиедесталите им. А  пред сградата на "Лубянка" е монтиран камък от съветския концлагер Соловки - в памет на жертвите на политическия терор в СССР. 

През декември 2020-а ръководството на организацията „Офицери на Русия“ изпраща апел до главния прокурор с искане да се отмени решението за демонтажа на паметника от Лубянския площад и той да бъде върнат обратно, припомня РИА Новости. Това не е първият опит за реставрация - такива вече са правени през  2002-а 2013-а и 2015 г.

Личността на Дзержински не се нуждае от представяне, но съдбата на самия паметник интересна. Той е издигнат на площад Лубянка през 1958 г., по време на Хрушчовското размразяване. Тогава Ленин беше още добър, а Сталин лош, затова пред централата на КГБ бе поставен  "благородният" Феликс Едмундович - единственият до този момент шеф на службите не екзекутиран от своите - той все пак умира още през 1926 г. През 1991 г., заедно с края на съветския режим идва ред и на паметника му да напусне площада  

Днес обаче в Русия отношението към Дзержински е по-сложно. От една страна е добре, че е бил червен, от друга е лошо, че е убивал бели, но все пак с желязната си ръка е въвел ред в страната. Обаче от неговия червен терор са пострадали милиони руснаци, а той няма универсалното оправдание, че е победил  „фашистка Германия“. Затова и експертите подозират, че неофициално московските власти подкрепят избора на Александър Невски.   

През 2015 г. гражданите на Москва гласуваха за трети вариант - на площада да бъде върнат Николския фонтан, който е бил там най-дълго, от 1835-а до 1934 г., но според кметството това се оказало невъзможно по технически причини.

Гласуването на кого да е паметникът на емблематичния площад започна онлйн на 25 февруари и ще продължи до 5 март. В момента гласовете за Дзержински надделяват. Московчани гласуват на платформата "Активен гражданин". За  разлика от чекиста, руският княз, на когото и наречена и най-голямата катедрала в България,  няма много общо с централата на Службите за сигурност, нито старите, нито новите, освен едно — и той се борил срещу западното влияние. 

Символично е, че гласуването на московчани за избора на кандидат за паметника на площад Лубянка ще приключи на 5 март, в деня на смъртта на „червения цар“ Сталин, който най-вероятно би подкрепил и двете кандидатури. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?