Медия без
политическа реклама

Заляха с боя най-новия паметник в Ню Йорк

Не всички харесват монументите на Джордж Флойд и други пострадали от расизма

04 Окт. 2021
 Паметникът на Джордж Флойд след първото нападение през юни в Бруклин.
Youtube
Паметникът на Джордж Флойд след първото нападение през юни в Бруклин.

Неизвестно лице заля с боя бронзовия бюст на афроамериканеца Джордж Флойд, инсталиран временно на Union Square в Ню Йорк, съобщи New York Post.

Инцидентът е станал посред бял ден, в неделя, 3 октомври, около 10:00 ч. местно време. Неизвестен на скейтборд се е приближил до скулптурата, поставена от правозащитната група ConfrontArt, и я е облял със сива боя. Престъплението е заснето от охранителни камери и полицията издирва заподозрян, а активисти на ConfrontArt веднага се заеха да почистят боята и да възстановят оригиналния вид на скулптурата. 

Прави впечатление, че нападателят не е повредил близките две други статуи на афроамериканци - Бриона Тейлър, която беше застреляна от полицията, и Джон Луис, конгресмен и активист за граждански права, починал миналата година.

Вестникът припомня, че повреденият бюст на Джордж Флойд наскоро беше преместен в Манхатън като част от изложба. Преди това той се намираше на Флатбуш авеню в Бруклин. На 24 юни, 5 дни след поставянето му там, отново неизвестни вандали го заляха с черна боя и изрисуваха раситки символи. 

На 13 септември в Бордо, Франция, пък анонимни изсипаха бяла боя върху бронзова статуя, издигната в памет на жертвите на робството, свързани с историята на града. От кметството определиха инцидента като акт на расизъм.

Джордж Флойд бе убит на 25 май миналата година от полицейския служител Дерек Шовин. По време на задържане в Минеаполис 46-годишният афроамериканец бе накаран да легне на асфалта, а Шовин притискаше врата му с коляно, докато Флойд загуби съзнание. Той бе откаран в болница, където почина малко след това. Лекарите определиха като причина за смъртта действията на Шовин.

Смъртта на афроамериканеца предизвика най-голямата вълна от антирасистки протести в американската история. Четирима полицаи бяха уволнени след инцидента. На 21 април 2021 г. съдебно жури призна Шовин за виновен, като той може да получи до 40 години затвор. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата