Quantcast
Заляха с боя най-новия паметник в Ню Йорк | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Заляха с боя най-новия паметник в Ню Йорк

Не всички харесват монументите на Джордж Флойд и други пострадали от расизма
2 227
 Youtube
Паметникът на Джордж Флойд след първото нападение през юни в Бруклин.

Неизвестно лице заля с боя бронзовия бюст на афроамериканеца Джордж Флойд, инсталиран временно на Union Square в Ню Йорк, съобщи New York Post.

Инцидентът е станал посред бял ден, в неделя, 3 октомври, около 10:00 ч. местно време. Неизвестен на скейтборд се е приближил до скулптурата, поставена от правозащитната група ConfrontArt, и я е облял със сива боя. Престъплението е заснето от охранителни камери и полицията издирва заподозрян, а активисти на ConfrontArt веднага се заеха да почистят боята и да възстановят оригиналния вид на скулптурата. 

Прави впечатление, че нападателят не е повредил близките две други статуи на афроамериканци - Бриона Тейлър, която беше застреляна от полицията, и Джон Луис, конгресмен и активист за граждански права, починал миналата година.

Вестникът припомня, че повреденият бюст на Джордж Флойд наскоро беше преместен в Манхатън като част от изложба. Преди това той се намираше на Флатбуш авеню в Бруклин. На 24 юни, 5 дни след поставянето му там, отново неизвестни вандали го заляха с черна боя и изрисуваха раситки символи. 

На 13 септември в Бордо, Франция, пък анонимни изсипаха бяла боя върху бронзова статуя, издигната в памет на жертвите на робството, свързани с историята на града. От кметството определиха инцидента като акт на расизъм.

Джордж Флойд бе убит на 25 май миналата година от полицейския служител Дерек Шовин. По време на задържане в Минеаполис 46-годишният афроамериканец бе накаран да легне на асфалта, а Шовин притискаше врата му с коляно, докато Флойд загуби съзнание. Той бе откаран в болница, където почина малко след това. Лекарите определиха като причина за смъртта действията на Шовин.

Смъртта на афроамериканеца предизвика най-голямата вълна от антирасистки протести в американската история. Четирима полицаи бяха уволнени след инцидента. На 21 април 2021 г. съдебно жури призна Шовин за виновен, като той може да получи до 40 години затвор. 

Още

Ековандалите атакуваха и картина на Анди Уорхол в Австралия

09.11.2022

144
Парламентът намали глобите за обида и клевета

09.11.2022

1194
Германски издател изтегля "Винету" заради обвинения в расизъм

25.08.2022

5169