Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ековандалите атакуваха и картина на Анди Уорхол в Австралия

09 Ноем. 2022
стопткадър

Екоактивистите, които досега атакуваха класически картини на Ван Гог, Моне и Вермеер на Стария континент, стигнаха до Австралия - и до модерното изкуство. Членове на движението Stop Fossil Fuel Subsidies (Спрете субсидиите за изкопаеми горива), което се застъпва за преминаване към зелена енергия и за спиране на добива на въглища и нефт, се залепиха за картината на Анди Уорхол, наречена "Кутии със супа Кембъл" в Националната галерия на Австралия в центъра на Канбера. Тъй като обичайно акциите включват заливане на произведенията на изкуството с консерви полуфабритна супа, изборът на творба за привличане на вниманието тук може да се разглежда и като мета коментар. 

"Извършваме оглед на експонатите, за да оценим щетите, и работим с австралийската федерална полиция за разследване на инцидента", се казва в изявлението на галерията, цитирано от БГНЕС. Двете протестиращи са били задържани за кратко от органите на реда и освободени след разпит. 

Активистите призовават австралийското правителство незабавно да спре да инвестира в проекти за изкопаеми горива и да прекрати издаването на нови лицензи за разработване на нефт и газ. На 9 октомври участниците в движението се залепиха за картини на Пабло Пикасо, изложени в музей в Мелбърн. По-късно от музея съобщиха, че картините, защитени със стъкло против вандализъм, не са били повредени.

В последния месец в Европа бяха атакувани "Слънчогледите" на Ван Гог в Лондон, "Купи сено" на Моне в Потсдам, "Момичето с перлена обица" на Вермеер в Хага и "Сеячът" на Ван Гог в Рим. Всички акции си приличат, като обикновено двама или трима активисти, млади мъже или жени, хвърлят някаква пакетирана храна върху картината, след което се залепят за стъклото й или на стената до нея. Извършителите се идентифицират като членове на организациите "Просто спрете петрола" и "Последно поколение" и имат сходни послания.

В повечето случаи дребните хулигански прояви се разминават само с порицание, но нападателите на "Момичето с перлена обица" в Хага бяха осъдени по бързата процедура на месец затвор и още месец условно. 

Още по темата