Медия без
политическа реклама

Беден художник рисува картини с кръвта си

Живописецът иска през 2023-та да постави световен рекорд, влагайки собственото си ДНК в 100-метрово платно

20 Дек. 2022
Туитър

Беден художник от Филипините предизвика обществен резонанс, след като започна да рисува картини със собствената си кръв, съобщава Reuters. 52-годишният Елито Сирка не можел да си позволи вече да си купува бои, затова изследвал качествата на различни материали и субстанции като сок от домати и сливи, докато стигне до извода, че кръвта за него може да се превърне в най-успешен заместител на боите. „Всеки път още от малък, когато се порязвах, използвах собствената си кръв за рисуване, защото тя трудно се отмива“, разказва художникът.

Сега Сирка посещава болница веднъж на три месеца, за да дарява кръв за бъдещите си картини. За една процедура той получава около 0,5 л кръв, която съхранява в хладилник в ателието си. Живописецът дори е решил през новата 2023-та да постави световен рекорд, създавайки най-голямата картина, нарисувана с кръв – на 100-метрово платно.

Ръцете на художника буквално са изцапани с кръв, но само за да създава изкуство. „Моите творби са много важни за мен, защото те идват от мен самия, от моята собствена кръв, моята ДНК е част от тях... Моята философия е, че животът е кръговрат и всичко е един цикъл, така че моята кръв е инструмент, който служи като напомняне откъде съм дошъл“, разсъждава той. Елито Сирка стана особено известен, след като направи стенопис с размери 122 x 244 см, изобразяващ историята на Пантабанган – града, в който е израснал.

Още по темата