Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сан Франциско иска да даде по $5 млн. на всеки афроамериканец заради расизма

16 Март 2023
БГНЕС
Дебатът за репарациите набра скорост в САЩ през последните години, особено след общонационалното движение за расова справедливост през 2020 г.

5 милиона долара за всеки чернокож възрастен, премахване на лични дългове и данъчни тежести, гарантирани годишни доходи от поне 97 000 долара за 250 години и домове в Сан Франциско само за 1 долар на семейство. Това е планът за компенсация за наследството на системния расизъм, представен пред Съвета на надзорните органи на Сан Франциско. В него се съдържат 100 препоръки, пише АФП. 

Критиците обаче заклеймиха плана като финансово и политически невъзможен, тъй като това ще струва на данъкоплатците 600 000 долара. Официалният доклад, в който някои от препоръките може да бъдат премахнати, ще бъде гласуван през юни.

В Сан Франциско чернокожите жители някога са съставлявали повече от 13% от населението на града, но повече от 50 години по-късно те представляват по-малко от 6% и 38% от бездомното му население. По-малко от 50 000 чернокожи все още живеят в калифорнийския град и не е ясно колко ще отговарят на условията за компенсация. Критиците на плана казват, че няма логика да се плащат компенсации в щат и в град, където никога не са били поробвани чернокожи.

Дебатът за репарациите набра скорост в САЩ през последните години, особено след общонационалното движение за расова справедливост през 2020 г. През същата година Калифорния стана първият щат, който сформира работна група за репарации. Градският съвет на Бостън също одобри работна група за репарации. През 2021 г. предградието на Чикаго Еванстън одобри обезщетения за някои жители, включително пари за ремонт на домове.

Още по темата