Медия без
политическа реклама

Бенедикт Къмбърбач може да плаща за дядо робовладелец

Барбадос обмисля да поиска от актьора репарации заради предците му

02 Яну. 2023
Бенедикт Къмбърбач и Чиуетел Еджиофор във филма "Дванайсет години робство".

Властите на Барбадос може да поискат сметка от семейството на британския актьор Бенедикт Къмбърбач за търговия с роби, пише Daily Telegraph. Прадядото от седмо поколение на актьора е закупил през 1728 г. плантацията „Клеланд“ в северната част на острова заедно с 250 роби, които фамилията е притежавала до премахването на робството в Британската империя през 1833 г. За това време плантацията е донесла на робовладелеца около 1,2 милиона долара в днешно изражение, изчислило е издание.

В спор за репарации понастоящем Caribbean Campaign Group заявява, че „всички потомци на бели собственици на плантации“ трябва да плащат щети, включително и холивудският актьор. В удостоения с 3 награди „Оскар“ филм „Дванайсет години робство“ Бенедикт Къмбърбач играе собственик на плантация и изпълнението му бе оценено високо от кинокритиците.

През 2015 г. беше разкрито, че Бенедикт Къмбърбач е роднина на крал Ричард III (1483-1485). 16 поколения разделят монарха от днешния актьор. Първоначално изследователят на родословието проф. Кевин Шюрер смята един от предците на Къмбърбач и Ричард III за четвърти братовчеди, но впоследствие ревизира преценката си. „Те са свързани чрез няколко родственици, но най-близко – чрез прабабата на краля, Джоан Бофорт“, твърди професорът. Също така се приема, че Къмбърбач има родствени връзки с Джейн Грей (некоронована кралица на Англия от 10 юли до 19 юли 1553 г., б.р.), както и с Елизабет Втора.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?