Медия без
политическа реклама

Полша иска от Германия репарации за 1.3 трилиона USD

01 Септ. 2022

Полша официално ще поиска репарации от Германия за Втората световна война. Това заяви лидерът на полската управляваща партия ”Право и справедливост” Ярослав Качински, съобщава Rzeczpospolitą. 

Полша оценява щетите, понесени от Третия райх по време на Втората световна война, на 6,2 трилиона злоти (около 1,3 трилиона долара). Отбелязва се, че човешките загуби възлизат на 5,2 милиона души, преките материални щети - 797 милиона злоти, в областта на културата страната е загубила 19 милиона злоти, в банковия сектор - 89 милиона злоти. Отделен пункт са застрахователните загуби.

„Взето е решение да се обърнем към Германия за репарации. Задължение на Полша е да ги заяви“, каза Качински.
На 1 септември 1939 г. нацистка Германия нападна Полша, с което започна Втората световна война.

Германското правителство се противопоставя на всички искания за допълнителни репарации, като настоява, че споразумението "Две плюс четири" от 1990 г., известно още като Договор за окончателно уреждане на въпроса с Германия, е приключило въпроса. Това споразумение, договорено от бившата Западна Германия и бившата Източна Германия, заедно с Великобритания, Франция, Съветския съюз и Съединените щати, проправя пътя за обединението на Германия и потвърждава границите ѝ, припомня ДПА.

 

 

Ключови думи:

Полша, Германия, репарации

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?