Медия без
политическа реклама

Сан Франциско даде зелена светлина за роботизирани таксита

11 Авг. 2023
Роботизиран ''Ягуар'' на Waymo.
БГНЕС
Роботизиран ''Ягуар'' на Waymo.

Сан Франциско е на път да стане първият град в САЩ, в който таксита без водачи зад волана могат свободно да се движат по пътищата и да превозват пътници. Това става с решение на калифорнийските регулатори, предава ''Файненшъл Таймс''.

 Калифорния даде зелена светлина на роботизираните таксита в града въпреки възраженията, че превозните средства не са доказано безопасни, а синдикати протестират заради заплахата за работните места.

Компаниите Waymo и Cruise, които са собственост на Alphabet и General Motors ще бъдат отговорни за осигуряването на автомобилите. Коли на двете компании вече се виждат по улиците на града, но досега бяха ограничени в това къде и кога могат да работят и дали могат да превозват пътници. Автомобилите без водачи се тестват в няколко други американски градове, а Waymo на Alphabet предлагат услугата в части от Финикс и околните предградия.

Прашанти Раман, ръководител на отдела за връзка с държавните власти в Cruise, нарече решението ''исторически крайъгълен камък в индустрията'', което ще постави компанията в позиция ''да се конкурира с традиционните услуги за превоз''.

Революционното решение идва 14 години след като Google започна да разработва първите автомобили без водачи, което доведе до широко разпространени прогнози, че автономните превозни средства ще станат повсеместни до десетилетие.

Въпреки разходите за разработка, които се оценяват на 50 милиарда долара, комерсиализацията на технологията се забави поради трудността автомобилите ''да се научат'' да се справят с многото извънредни ситуации, които могат да възникнат на пътя.

Последвайте ни и в google news бутон