Медия без
политическа реклама

Крият бронзовата статуя на Желязната Лейди

Паметникът на Маргарет Тачър си търси място от 2014 г.

26 Ноем. 2020
Статуята на Дъглас Дженкинс е скрита на тайно място.
Douglas Jennigs
Статуята на Дъглас Дженкинс е скрита на тайно място.

След като от началото на годината стотици паметници по света -  от САЩ до Белгия и от Англия до Нова Зеландия, пострадаха повече или по-малко заради преосмислянето на историята, проблемът вече засяга и още непоставените от тях. Докато във Великобритания бушува дебат около събарянето на различни статуи, има нови призиви за един монумент на стойност 300 000 паунда да не бъде издигнат.

В английския град Грантъм, на час път с влак северно от Лондон, 3-метровият пиедестал стои празен. Върху него през 2021 г. може би ще бъде поставена голяма бронзова статуя на най-известната дъщеря на Грантън: Маргарет Тачър. Статуята е готова отдавна. Официалното обяснение за забавянето е, че се чака краят на пандемията, съобщи, „Ню Йорк Таймс“. Истината е, че коронавирусът е само последното от дългата редица препятствия, които забавиха издигането на паметника на баронеса Тачър в родното ѝ място с близо десетилетие.

30 години след като беше премиер, Маргарет Тачър си остава разделяща обществото и поляризираща мненията фигура. Дори дори в родния си град. Откриването на паметници обикновено е празничен повод, но малцина в Грантъм очакват събитието да бъде отпразнувано като завръщането на героя у дома. Тачър, която беше министър-председател от 1979 до 1990 г., има силно оспорвано наследство. Известна като „Желязната лейди“ заради твърдостта си и упорития подход към управлението, тя тласка страната в консервативна посока, като приватизира някои индустрии и намали разходите за социални програми.

Почитателите на Тачър, които са се борили за статуята, настояват, че тя трябва да бъде издигната въпреки опасенията, че може да бъде  съборена от протестиращи. Но вече 16 месеца след като оспорваният паметник най-сетне бе окончателно одобрен от съветниците в Грантъм, пиедесталът ѝ остава празен. Противниците на „Желязната лейди“ казват, че тя е била спорна фигура и твърдят, че статуята ще привлича само вандали. 

Местните власти в Грантъм се съгласиха да приютят бездомната статуя с едно важно условие: триметровят паметник да стои върху поне също толкова висок гранитен постамент, за да не бъде лесна жертва на политически мотивирани вандали.

Родният град на Тачър не е първият избор за място на статуята, направена от скулптора Дъглас Дженкинс още през 2014 г.  Най-ранният план беше тя да бъде поставена на площада пред Парламента в Лондон, където "Желязната лейди" щеше да е компанията на Ейбрахам Линкълн, Нелсън Мандела и статуята на Чърчил (около която това лято беше издигната дървена ограда). 

Но длъжностните лица я отхвърлиха на два пъти по различни причини, включително правилото, че хората, почитани със статуи, трябва да са покойници от поне десетилетие (Тачър почина през 2013 г.), „за да се позволи на партизанските страсти да се охладят и да позволят трезва преценка“. Освен това в Лондон вече има статуя на Тачър във фоайето на сградата на Парламента  

Сега новият паметник се съхранява на тайно място, казва Айвън  Сакстън, основателят на Public Memorials Appeal - организацията с нестопанска цел, която събра парите за издигането му. Ако все пак бъде поставен в Грантън, може би ще има нужда от постоянна охрана. Впрочем още в началото на миналата години защитниците на монумента направиха интересно предложение - той да бъде издигнат в средата на езеро. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата