Медия без
политическа реклама

Тежката артилерия Иван Добчев дебютира в театър „Възраждане“

Професорът и идеолог на "Сфумато" поставя на камерната сцена комедия за любов, в която всичко е възможно

18 Апр. 2023
Проф. Иван Добчев поставя любовна комедия игра.
Проф. Иван Добчев поставя любовна комедия игра.

„Тежката артилерия“ на българската сцена и идеолог на Театрална работилница „Сфумато“ проф. Иван Добчев за пръв път поставя в столичния камерен театър „Възраждане“. При това – не класическа световна драматургия с непосилна екзистенциална тежест, а съвременна „комедия за любов, в която всичко е възможно“. Корифеят е избрал да реализира на миниатюрната общинска сцена пиесата „Ентъртейнмънт“ на руснака Иван Вирипаев – един от най-популярните театрални автори в Европа в момента. Премиерата на спектакъла ще бъде в петък, 21 април. Проф. Добчев е автор на сценичната версия и постановката, както и на сценографията, заедно с Елена Иванова. Костюмите са на Сузи Радичкова.

Терминът „eнтъртеймънт“ (в превод от английски развлечение) е ключов в създаването на този спектакъл, неслучайно той е изведен в заглавието на пиесата на Вирипаев, обяснява режисьорът. „Игра-неигра/забавление/занимавка за скучаещи хора/зрители. Същевременно, това е врата към емпатията – да започнеш като зрител да „влизаш“/емпатираш в мисленето, в процеса, който представят пред тебе актьорите“, подсказва Иван Добчев. А те – актьорите, които са въвлечени в този интригуващ свят, са Маринела Ангелова, Костадинка Аратлъкова, Ивайло Драгиев, Георги Няголов и Христо Ботев Станчев.

„Параболата на замисъла е в пълното припознаване на зрителя в това, което се случва с героите/актьори на сцената. Любовта, казват, е лудост. Там няма шанс за разума. Тя задвижва архетипното, изконното в нас, преодолява всякакви задръжки, морални догми и отговорности и ни превръща в подушилото разгонената кучка куче“, твърди Иван Добчев. Стоящият пред дилемата мъж (Стивън), който съзнава, че е греховно да приеме любовното признание на влюбеното в него момиче (Марго), защото той вече има за жена Ребека, на която се е врекъл „докато смъртта ни раздели”, постепенно и неотвратимо ще „забрави“ тази Ребека (независимо, че и тя е много сексапилна) и ще се хвърли в обятията на Марго. „В любовта всичко е възможно", напомня Добчев.

Какво ще произлезе в/от този любовен триъгълник, ще разберат най-напред зрителите на премиерните представления на 21 и 22 април, а по-късно – следващите на 7, 19 и 28 май.

Авторът на пиесата Иван Вирипаев е един от най-поставяните по света съвременни руски драматурзи днес. През май 2022 г. той стана полски гражданин и се отказа от руския си паспорт, след като обяви недвусмислената си позиция относно руската инвазия в Украйна. Още в началото на войната Вирипаев обяви, че ще дари на украински бежанци, пострадали от агресията на Русия, всички авторски отчисления от представленията по негови текстове в родината му, и призова 40 руски театъра, в които те се играят, да съдействат в това.

У нас Вирипаев често присъства в театралния репертоар. Познат е от спектаклите "Археология на сънуването", "Кислород", "Битие 2", "Пияните", "Илюзии", "Танцът Делхи", "Непоносимо дълги прегръдки" и др.

Още по темата