Медия без
политическа реклама

Столична библиотека кани на детски празник на площад „Славейков“

За малките е организиран същински арт фест с богата програма от театър, кино и различни креативни занимания

31 Май 2024
Донка Аврамова-Бочева и Свежен Младенов в сцена от "Червената шапчица".
Театър Възраждане
Донка Аврамова-Бочева и Свежен Младенов в сцена от "Червената шапчица".

В Деня на детето 1 юни Столична библиотека подарява на малките софиянци същински арт фест с креативни занимания и развлечения, с театрални спектакли, изпълнения на детски състави, срещи с автори и четения. На площад „Славейков“ всяко дете ще може да намери по нещо любопитно и занимателно, обещават организаторите.

Ето и програмата на Детския празник на площад „Славейков“.

Тя започва в 10.00 ч.  с музикално-анимационна сутрин за най-малките. Фондация „Деца на България" ще представи „мисловни карти“ за позитивно общуване между родители и деца за разгръщане на детската кретивност и въображение.

10.30 е „Часът на приказката“.

В 11.00 ч. са предвидени корейски занимателно-образователни игри – работилница по ханбок и SТЕM занимания с ботове, пчелички, 3Д писалки.

От същия час на сцената излиза школата за сценични изкуства Essens – с изпълнения нa клуб по спортни танци „Дъга“, детска вокална група „Палави ноти“ и „Крокодил посред Балкана“ от Недялко Йорданов с участието на деца от театралната школа на Ирен Кривошиева.

В 12.00 ч. детската писателка Зорница Христова представя нови книги на издателство „Точица“, художникът Христо Кърджилов кани на арт-ателие, ще има и тебеширено парти.

От 12.30 ч. малчуганите ще се запознаят с новото издание на книгата с разкази и легенди „Гласът на ангелчето“ от Станислав Ваклинов с илюстрации на емблематичния художник Вадим Лазаркевич.

В 13.00 ч. започва щафетно четене на книгата „Огромният крокодил“ на Роалд Дал, а от 13.30 ч. ще се състои викторина за почитателите на прочутия писател фантаст.

От 14.00 ч. е прожекцията на филма „Вещиците“ по Роалд Дал (104-минутен, озвучен на български).

В 16.00 ч. ще има театър на открито – представлението „Червената шапчица“ ще бъде подарък за софийските деца от Столична библиотека и театър „Възраждане“, който се помещава в нейната сграда. Едно от най-популярните детски заглавия на театъра е с участието на известните Роберт Янакиев, Свежен Младенов, Лили Шомова, Ивет Радулова, Донка Аврамова-Бочева, Мариана Жикич.

За победителите в различните викторини и конкурси ще има интересни награди. Всички желаещи деца до 14 години ще получат безплатни едногодишни читателски карти и подарък – книжка.

През целия ден могат да се разгледат експозициите „В света на птиците“ с постери на илюстрации от най-голямата книга в Столична библиотека – „Птиците на Америка“, уникален албум с ръчно оцветени илюстрации, и „Децата на Конкордия“ - фотоизложба в подкрепа на деца в риск, представена от българския клон на едноименната фондация.

Детският център на Библиотеката на София е най-големият в България и разполага със 71 000 тома книги (ежегодно се купуват над 5000 нови издания) и 20-хилядна читателска аудитория. Само за първите 5 месеца на годината той има близо 5000 нови читатели, а заетите книги за една година надхвърлят 180 000. Посещенията на разнообразните образователни занимания, атрактивните дигитални работилници и арт ателиета, конкурсите и състезанията, срещите на живо с любими детски писатели и известни личности са над 55 000 годишно.

Напоследък години голям интерес сред невръстната аудитория предизвикват книгите на съвременни български детски автори, особено тези на историческа тематика, енциклопедиите, научнопопулярните издания за природата, а сред по-малките интерес будят приказките с ярки илюстрации, интерактивните образователни игри и познавателните книги. Изданията на големите български класици, включени в учебната програма, са също неизменно търсени. В Столична библиотека са винаги отворени и достъпни за децата дигитална тийн-лаборатория, нови уютни пространства за четене, учене, занимания, образо-вателни и дигитални игри. Всички реновирани филиали на библиотеката предлагат на децата и учениците комфортни условия за четене и обучение, SТЕM игри и арт работилници.

На 1 юни библиобусът на Столична библиотека ще гостува на празника на район „Подуене“ в парк „Герена” от 10.00 до 14.00 ч. Във филиалите на библиотеката също ще се провеждат различни интерактивни занимания и арт инициативи за деца.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата