Медия без
политическа реклама

Теодора Духовникова изучава „Елементарните частици“ на Уелбек

Дъщерята на президента Радев е сред младите актьори в драматизацията на Крис Шарков

15 Февр. 2024
Наздравица в Народния театър по случай започването на репетициите.
НТ Иван Вазов
Наздравица в Народния театър по случай започването на репетициите.

Днес в Народния театър започнаха репетициите за спектакъла „Елементарните частици“ по романа на Мишел Уелбек. Режисьор е Крис Шарков, на когото принадлежи и драматизацията на произведението в превод на Красимир Петров. Сценографията и костюмите са на Никола Тороманов, музиката – на Емилиян Гацов-Елби, мултимедията – на Ралица Георгиева. Драматург на постановката е Майя Праматарова.

Изборът на Шарков за актьорски екип на бъдещото представление се е спрял на звездата Теодора Духовникова и на младите Жаклин Даскалова, Димитър Николов, Мартин Димитров, Елена Иванова, Славена Зайкова и Дарина Радева. Последната е дъщеря на президента Румен Радев. Тя е част от випуск 2024 в класа на проф. Пенко Господинов в НАТФИЗ. Към момента портретът й не фигурира сред щатните артисти в сайта на Народния театър, очевидно е поканена само за участие в конкретния спектакъл. Дарина Радева нашумя с потенциалното си участие в следващ исторически филм на Максим Генчев, който щеше да бъде финансиран от бюджета на БНТ. Но след брожения, стигнали до парламентарната Комисия по културата и медиите, обществената телевизия се отказа да подкрепи проекта.

Премиерата на „Елементарните частици“ ще бъде на 21 април на Камерна сцена. Спектакълът е част от програмата „Театър+. Театър. Текст. Контекст“ на Народен театър „Иван Вазов“. „Театър+“ е платформа за дългосрочна и пъвместна творческа работа за обмяна на идеи и представяне на нови драматургични и сценични тенденции на съвременния театър. През 2023 г. по линия на програмата бяха осъществени спектаклите „Частици жена“ от Ката Вебер на режисьора Крис Шарков, „Хоро“ по Антон Страшимиров с режисьор Василена Радева, „Разходка с Гогол“ по разкази на класика, поставени от Катя Петрова, и „Антихрист, гл VIII, X, XI“ по Емилиян Станев на режисьора Стилиян Петров. 

Вторият роман на Уелбек „Елементарните частици“ (1998) му носи световна известност. Само във Франция книгата е продадена в 500-хиляден тираж и номинирана за награда „Гонкур“. Преведена е на десетки езици по целия свят и е публикувана поне в 25 държави. През 2006 г. германският режисьор Оскар Рьолер екранизира романа за историята на амбициозния учен с противоречив личен живот, който иска да революционизира съществуването на човешкия род. „Нувел Обсерватьор“ определя произведението като „духовен 11 септември“, за който би трябвало да си задаваме въпроса „Какво правехте в деня, когато той излезе?“, както се питаме за атентата срещу Кулите близнаци. „Болезнен и натрапчив, богат и предизвикателен, романът за Частиците ни удивлява не само с идеите си, но и с портрета на едно общество – на едно човечество, което е загубило всякаква способност за връзка“, пише за него „Индипендънт“. А „Сънди Телеграф“ коментира: „Уелбек отново и отново дълбае под обичайната пошлост, за да разкрие неовладените и твърде неудобни чувства, които често се боим да си признаем. Горчивината му е на разочарован идеалист“. Книгата е смела и прекрасна, в заключение обявява изданието. Вярваме, че и българската постановка ще е такава.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата