Медия без
политическа реклама

Тенорът Йонас Кауфман ще ни пее за пръв път през май

Концертът на световната оперна звезда е в НДК

05 Февр. 2024
Йонас Кауфман
EПА/БГНЕС
Йонас Кауфман

Суперзвездата на операта Йонас Кауфман гостува за първи пъв България като част от сезона 2023/2024 на Софийската филхармония. Знаменитият тенор ще излезе на сцената на Зала 1 на НДК на 12 май под палката на Йохен Ридер, за да представи емблематични арии от своя репертоар.

Обявен за "най-великия тенор в света" от британския вестник The Telegraph, Йонас Кауфман е изпълнил над 70 роли във водещите оперни театри в света. "Ню Йорк Таймс" го описва като артист с "ясни високи тонове, съчетание на мъжественост и нежност в пеенето" и оценява "изтънченото му музициране". "Той се превъплъщава във всяка роля с такава отдаденост, че кара зрителя да си мисли, че това е последният път, когато изпълнява тази творба", включва се към хвалебствията и Telerama.

Един от най-изявените съвременни интерпретатори на лиричния репертоар, Кауфман е много търсен и за концерти. Изпълненията и записите му носят множество отличия и награди, сред които 11 Echo/Opus Klassik и "Певец на годината" от множество списания за класическа музика като Opernwelt, Diapason и Musical America. Удостоен е с рицарско звание "Кавалер на ордена за изкуство и литература" и е обявен за член на Баварския Максимилиансборд.

Сред най-значимите му роли са Дон Хозе, Вертер, Дон Карлос, Отело, Андреа Шение, Маурицио, Лоенгрин, Парсифал и Флорестан, които изпълнява в театри като "Ла Скала", "Ковънт Гардън", Баварската държавна опера, Метрополитън опера, Опернхаус Цюрих, Националната опера в Париж и Виенската държавна опера. Издал е множество записи, които обхващат разнообразен репертоар - оперни арии, песни, оперета и др.

Роден в Мюнхен през 1969 г.,  Йонас Кауфман завършва вокалното си образование във Висшето училище за музика и театър в родия си град, като заедно с това посещава майсторски класове при Ханс Хотер, Джеймс Кинг и Йозеф Метерних. През първите си години на сцената на Държавния театър в Саарбрюкен той продължава обучението си при Михаел Роудс в Трир.

Билети за концерта в Зала 1 на 12 май се продават в мрежата на Eventim, като най-евтините от 60 лева вече се изчерпаха. Могат да се купят на цени от 70 до 200 лева в зависимост от мястото. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата