Медия без
политическа реклама

Театри от 5 държави си дават среща на „Сцена на кръстопът“

Хубавата Елена, Дон Кихот, Едуард II и Едип са сред персонажите на 19-те спектакъла в афиша на фестивала

09 Септ. 2023
Геоорги Вачев
Актьорът Константин Еленков в "Едип и пророците" - спектакъла на Диана Добрева, който ще закрие форума.

Премиера на спектакъла „Месец на село" по Тургенев дава начало утре, 10 септември, в Драматичен театър – Пловдив, на 27-ото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът". Представлението е на студентите от НАТФИЗ от класа на проф. Маргарита Младенова, която е и режисьор на постановката. Тазгодишното издание на форума под мотото „Театъра – копнежа“ включва 19 спектакъла на театрални формации от 5 държави (България, Северна Македония, Гърция, Египет, Канада) и богата съпътстваща програма от изложби, премиери на книги, кръгла маса и четене на пиеса. 

Акцент при откриването е представянето на младите артисти от НАТФИЗ. „Няма друг начин да им дадем път и доверие. На тези млади хора им е много трудно, защото влизат в образи, които са далеч от тяхната възраст, но приемат предизвикателството“, посочи драматургът на Пловдивския театър Александър Секулов.

В понеделник, 11 септември, предстоят две представления – „Шахнаме: Сказание за Зал" на режисьорката Елена Панайотова с Добрин Досев, Велислав Павлов, Севар Иванов, Жана Рашева, студенти от НБУ и др. и премиерата на Пловдивския театър на „Лебедът" от Елизабет Иглоф – успешно завръщане на режисьора Петър Батаклиев на родна сцена след  години работа в Канада.

На 12 септември гостуват моноспектакълът „Елена“ по Еврипид на театрална формация РЕОН – Атина, Гърция, с актрисата Василики Труфаку във всички роли, и „Фарида“ по Чехов на театър „Ал-Талеаа“ – Кайро, Египет, моноспектакъл на Аида Фахми. На същата дата ще бъдат представени и 2 заглавия на Младежкия театър: „Дон Кихот" под режисурата на Веселка Кунчева и „Арт" от Ясмина Реза с Петър Петров-Перо, Георги Гоцин и Кирил Недков. На 13 септември ще бъдат представени „Игри в задния двор" на театър „София" под режисурата на Николай Поляков с Елеонора Иванова (награда „Стоян Камбарев“ за полет в изкуството) в главната роля и „Неведение" на Народен театър „Иван Вазов" – моноспектакъл на актрисата Албена Ставрева.

На 14 септември „Сцена на кръстопът" се превръща в международна сцена с копродукцията „Едуард II" – модерна интерпретация по Кристофър Марлоу на Драматичния театър в Пловдив и Народен театър „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот" от Велес, Северна Македония. Зад проекта стои украинският режисьор Андрий Жолдак, а в спектакъла участва и младият актьор от Пловдивския театър Борис Кръстев. В същото време на Камерна сцена „Стефан Данаилов“ ще се играе „Великденско вино" от Константин Илиев с Владимир Пенев, носител на тазгодишните отличия „Икар“ и „Аскеер“ за водеща мъжка роля за образа на поп Кръстю в спектакъла. На същата дата ще се чете и пиесата „Моята Тара“ на украинската авторка Людмила Тимошенко.

„Няма ток за електрическия ток" на драматурга Александър Секулов ще бъде представен от трупата от Народен театър „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот" във Велес на 15 септември. По същото време на камерна сцена можем да гледаме „Козата, която свири на акордеон" с автор и режисьор Елин Рахнев – моноспектакъл на Мая Бежанска. В този ден ще се състои и кръгла маса на тема „Женският глас в изкуството“.

На 16 септември идва ред на 2 спектакъла от афиша на театър „Българска армия“ – „Представление и половина“ с блестящия дамски състав на трупата, ръководен от режисьора Стоян Радев, и „Кралицата майка“ от Манлио Сантанели с голямата актриса Мария Стефанова. На 17 септември ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен, ще покаже спектакъла „Нацията на влюбените“ по романа на нобелистката Светлана Алексиевич „Време second hand” с режисьор Мартинш Ейхе (Латвия). На 18 септември ще се играе „Съвсем проста история“ от Мария Ладо с режисьор Борислав Чакринов – продукция на Бургаския театър „Адриана Будевска“ със специалното участие на Тони Димитрова. Същата вечер ще бъде представена и комедията „Светици и перверзници“ на Сатиричния театър.

Гостуването на Сатирата продължава и на 19 септември с „Една задръстена звезда“ под режисурата на Калин Сърменов, когато и Театър 199 ще се представи със своя спектакъл „Чест“ с режисьор проф. Ивайло Христов и Владимир Карамазов в главната роля. На 20 септември Малък градски театър „Зад канала“ идва с „Портокал с часовников механизъм“ на режисьора Стайко Мурджев по Антъни Бърджес с Леонид Йовчев в образа, който в култовия едноименен филм на Стенли Кубрик изигра Малкълм Макдауъл. Същата вечер на сцена „Стефан Данаилов“ ще излезе театър „Отражение“, създаден от българската общност в Торонто, Канада, с „Вавилонци“ по Станислав Стратиев под режисурата на Росица Обрешкова – племенница на Мастера.  

Фестивалът ще приключи на 21 септември с мегаспектакъла „Едип и пророците“ на Драмата в Пловдив – авторска интерпретация на драматурга Александър Секулов по Софокъл с режисьор Диана Добрева. Тя е и в една от водещите роли наред с Константин Еленков, Ивана Папазова, Маргита Гошева, Елена Кабасакалова и др. Музикалният спектакъл "Млади актьори на кръстопът" на студенти от НАТФИЗ ще сложи финална точка на форума.

С пълната програма на фестивала „Сцена на кръстопът“ и повече информация за спектаклите можете да се запознаете на сайта на събитието.

 

Още по темата