Медия без
политическа реклама

Стивън Спилбърг е удостоен с почетна "Златна мечка"

"Берлинале" ще покаже филма му "Семейство Фейбълман", чиято премиера у нас е утре

24 Ноем. 2022
Universal/Форум филм
"Семейство Фейбълман" е охудожествената биография на детството на бъдещия режисьор.

Световноизвестният режисьор, сценарист и продуцент Стивън Спилбърг ще бъде удостоен с почетното отличие "Златна мечка" за цялостно творчество по време на 73-тото издание на международния филмов фестивал в Берлин. На официалната церемония през февруари догодина в "Берлинале Паласт" ще бъде показан и най-новият му филм "Семейство Фейбълман", който българската публика ще може да види още утре, 25 ноември. Премиерата на биографичната лента е в зала 1 на НДК от 19 часа в рамките на "Киномания". Седмица по-късно пък "Семейство Фейбълман" ще тръгне в киносалоните у нас. 

"С невероятната си кариера Стивън Спилбърг не само омагьосва поколения от зрители по цял свят, но и дава ново значение на думата "кино" като фабрика за мечти", казва в общо изявление за него директорското дуо на Берлинале Мариете Рисенбек и Карло Шатриан. "Ако Берлинале 2023 поставя ново начало, не си представяме по-добър старт от това, което ни предлага невероятната работа на Спилбърг", припомниха те миналото издание на фестивала, белязано от пандемията. "Берлинале" е първият голям европейски фестивал в кино календара (само американският "Сънданс" е през януари), и често се провежда още преди да са раздадени "Оскарите" за предишната година. През февруари 2020 г. той бе и последното световно събитие, което се проведе, преди светът на хлопне кепенци. "Берлинале" 2023 е от 16 до 26 февруари в столицата на Германия.

Творчеството на Спилбърг включва повече от 100 филма и сериали за последните 60 години. Номиниран е за "Оскар" цели 19 пъти, а два пъти е награждаван за най-добър режисьор – за "Спасяването на Редник Райън" и "Списъкът на Шиндлер". "Семейство Фейбълман" е най-личният филм на режисьора, в който той пресъздава собственото си детство и покълващата любов към киното, която му помага да преодолее проблемите в семейството си и да се превърне във великия режисьор, който е днес.

 "Киномания" продължава до 4 декември, като ден по-късно, на 26 ноември, предстои и прожекцията на друг от най-дългоочакваните филми на годината - "Баншите от Инишерин" на драматурга и режисьор Мартин Макдона.

Още по темата