Медия без
политическа реклама

Стефан Командарев се бори за голямата награда в Карлови Вари

С "Уроците на Блага" Ели Скорчева се завръща след 30-годишно отсъствие от екрана

30 Май 2023
Ели Скорчева се завръща в главна роля след 30 години отсъствие.
KVIFF
Ели Скорчева се завръща в главна роля след 30 години отсъствие.

Новият филм на режисьора Стефан Командарев "Уроците на Блага" ще има световна премиера в Карлови Вари, съобщиха днес от фестивала и от продукцията. Той се състезава за "Кристален глобус" в основната конкурсна програма. Голямата награда на престижния чешки форум вече е печелена от български филм - "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов през 2019 г.

"Уроците на Блага" е единственото българско заглавие във селекцията на фестивала, като в конкурса той ще се бори с 10 други филма - от Канада, Швеция, Италия, Германия, Грузия, САЩ, Ливан. Миноритарно участие като продуцент обаче страната ни има и в конкурсния "Гражданинът светец". Филмът на Тинатин Каджришвили е копродукция между Грузия, Франция и България.  

57-ото издание на Карлови Вари ще се проведе от 30 юни до 8 юли.

"Уроците на Блага" връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева, при това в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Звездата от "Адаптация", "Ева на третия етаж" и "Дом за нашите деца" се снима в киното за последен път през 1992 г. (във "Вампири, таласъми"). Освен нея във филма ще видим познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев – Геро ще изиграе най-нетипичната роля в своята кариера до момента.

"Щастливи сме, че и новият ни филм ще има световна премиера в основния конкурс на един от най-престижните А категория фестивали – Карлови Вари! Благодаря на целия страхотен екип и прекрасните актьори! Самата селекция вече е сериозно признание за работата ни. Имаме договор със много значим световен дистрибутор и селекцията в Карлови Вари ще помогне на разпространението на филма по света. Планираме "Уроците на Блага" да се срещне с българската публика през есента, когато ще тръгне по кината в цялата страна", каза Стефан Командарев.

Филмът, копродукция между България и Германия, е определен от международния дистрибутор като "напрегната драма" и разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонни измамници. След като осъзнава, че няма шанс да си върне парите, вдовицата получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена бавно започва да погазва всичките си принципи. Сценарист е Симеон Венциславов, който работи с Командарев и в предишните му филми "Посоки" и "В кръг". Режисьорът вече няколко пъти попада в селекцията на Карлови Вари, като първото му участие е още със "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" през 2008 г. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата