Quantcast

Медия без
политическа реклама

Спрян филм на Би Би Си за кралското семейство изтече в YouTube

01 Февр. 2021
Youtube
Принц Чарлс на колело из Лондон.

Документален филм на BBC за британското кралско семейство бе публикуван от неидентифицирани хора в YouTube. 110-минутният филм на Ричард Кавстън „Кралското семейство“ излиза през 1969 година. Само във Великобритания е гледан от 30 милиона души. Той остава една от най-гледаните телевизионни програми в страната, отбелязва CNN. Сега, по оценки на Би Би Си, са го видели още 350 милиона души.

 През 1972 г. обаче филмът е прибран в архивите на корпорацията и публиката повече не го вижда. Смята се, че това е направено по искане на Бъкингамския дворец (в новините на Би Би Си се споменава за „кралска разпореждане“, но журналистите не обясняват за какъв документ става въпрос). Предполаемата причина за тази стъпка е недоволството на кралица Елизабет II от факта, че филмът показва твърде интимни страни от живота на нейното семейство.

Малко след като филмът отново стана достъпен в YouTube на 28 януари 2021 г., администрацията на видеоплатформата го премахна като нарушаващ авторски права. Говорител на Би Би Си не отрече, че корпорацията е подала жалба за нарушение.

Според The ​​Times, филмът съдържа сцена, в която кралицата нарича американския посланик във Великобритания „горила“. „Понякога е много трудно човек да остане невъзмутим“, каза тя по време на семеен обяд.  „Министърът на вътрешните работи ми каза, че идва горила. Казах: знаете ли, това е странна забележки, много неприятна за когото и до е.  Застанах в средата на стаята, дадох сигнал, вратите се отвориха ... и имаше горила!  … Той имаше късо тяло, дълги ръце… "

В друга сцена кралицата купува на младия принц Едуард сладолед и след това отбелязва: "Това отвратително лепкаво вещество ще бъде в колата, нали?"

Освен това филмът съдържа кадри, запечатали бъркотията на работното бюро на кралицата. Както и сцена от почивка със семейството ѝ на кралската яхта - в раирана тениска, панталон и нещо като червени маратонки на краката й, пише Daily Mail. Във филма си Ричард Кавстън показа и сервизните помещения на двореца, където външни лица не се допускат - пералня, стаи за персонала, винарска изба и т.н.

Междувременно все повече копия от филма започнаха да се появяват в YouTube (обаче не е известно дали това наистина са пълни авторски версии). По-рано източник от Бъкингамския дворец каза пред The ​​Times, че филмът "не трябва да бъде" в YouTube.  „И ако се появи, очакваме да бъде премахнат“, добави той.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?