Quantcast
След 500 години Ан Болейн стана чернокожа | СЕГА
facebook
twitter

Култура

След 500 години Ан Болейн стана чернокожа

Channel 5 пусна трейлър на своя предстоящ "исторически" филм
2 209
Ан Болейн днес и преди 500 години.

Колко свободен може да бъде прочитът на историята, за да отговори на новите идеологически правила? Отговорът: много. 

Много от исканията на движението Black Lives Matters и промените в Холивуд в полза на жените и малцинствата са напълно справедливи. Пренаписването на историческите факти в името на творческата конюнктура обаче не влиза в това число. 

В края на 2020 г. стана ясно, че чернокожа актриса ще изиграе Ан Болейн - втората съпруга на британския крал Хенри VIII и майка на кралица Елизабет в нова продукция на британския Channel 5. Изборът на Джоди Търнър-Смит за ролята още тогава предизвика противоречиви реакции. И как не!

Мини сериалът все още няма премиерна дата, но вече има трейлър, от който е видно какво ни готвят.

"Ан Болейн" пресъздава събитията, довели до смъртта на обвинената в измяна втора кралска съпруга. Тя е екзекутирана в лондонския "Тауър" на 19 май 1536 г. Болейн заема мястото в обятието на ноторния Хенри V след безпрецедентния му развод с Катерина Арагонска и трасира пътя за още три мъртви съпруги (две убити и една починала след раждане).

Филмът няма да е исторически разказ за епохата, а ще носи характерните черти на психологически трилър, твърдят авторите му пред сайта "Дедлайн". „You may know the history, but you don’t know her story“ (Може да знаете историята, но не знаете нейната история"), гласи рекламното изречение. Очевидно освен към расова, "Ан Болейн" се стреми и към полова справедливост. 

Минисериалът е преобладаващо женска афера - режисьор е Линзи Милър, сценарият е на дебютантката Ийв Хедъруик Търнър (по-известна като актриса), а продуценти - Фей Уорд и Хана Фарел. В актьорския състав има и други етнически разнообразни актьори - Папа Есиеду, бразилката Талиса Тейшейра и др., като прави впечатление, че от него е отпаднал скорошният носител на "Оскар" Даниел Калуя. Вероятно дори на него му е дошла в повече толкова политкоректност. 

Желанието за "модерен" прочит е очевидно, остава да видим дали от него ще се получи филм, или агитационен материал.

 

Ключови думи:

Ан Болейн, чернокожа, филм

Още

Мумините на Туве Янсон оживяват

11.06.2021

218
Бийтълс: Завръщането е през август 

24.05.2021

3623
Моника Белучи пристига у нас

19.05.2021

907