Медия без
политическа реклама

Детска порнография препречи пътя на австрийския фаворит за "Оскар"

"Корсаж" засега остава в състезанието, но актьорът Флориан Тайхтмайстер отива на съд

16 Яну. 2023
Крипс и Тайхтмайстер като Сиси и Франц Йосиф в кадър от филма.
Бета филм
Крипс и Тайхтмайстер като Сиси и Франц Йосиф в кадър от филма.

Екипът на австрийския филм "Корсаж", който е кандидат за награда "Оскар", изпадна в смут и несигурност, след като актьорът в главната роля бе обвинен за притежание на множество материали с детска порнография, съобщи БТА. Засега Австрия не смята да изтегля продукцията от надпреварата за най-добър чуждестранен филм, където "Корсаж" бе един от фаворитите. Дори историческата драма за австро-унгарската принцеса Сиси и брака й с Франц Йосиф (изигран от обвиняемия Флориан Тайхтмайстер) да остане в състезанието обаче, сянката на скандала положително ще й отнеме потенциалната номинация, която тя би заслужила с художествените си качества.

От професионалната асоциация на кинематографичната индустрия в Австрия, издигнала кандидатурата за "Оскар", съобщиха за АФП, че поддържат "консултации с режисьора и продуцентите" на "Корсаж". Трябва да се прави разлика между филма и поведението на актьора, който участва в него, посочват те. 

Междувременно обществената телевизия ORF, която е копродуцент на лентата, обяви, че в бъдеще ще се въздържа от "продуциране и разпространение на продукции с участието на Флориан Тайхтмайстер". Актьорът вече бе уволнен от австрийския национален Бургтеатър, където работеше на щат. А веригата киносалони Cineplexx, която управлява 400 кинотеатъра в 12 страни, свали от програмата си филма, чиято премиера бе м.г. на кинофестивала в Кан.

В петък адвокат на 43-годишния Тайхтмайстер обяви пред медиите обвинението срещу актьора, който ще се признае за виновен и ще се изправи пред съда на 8 февруари. Той е обвинен в притежание на голямо количество материали с детска порнография в периода февруари 2008 г.- август 2021 г. Ако бъде признат за виновен, е застрашен от лишаване от свобода до две години. 

В изявление, изпратено до АФП в неделя, продуцентите на "Корсаж" Йохана Шерц и Александер Глер потвърждават, че снимките на филма са започнали преди появата на "първите слухове" за актьора през есента на 2021 г. Двамата заявяват също, че са информирали всички съпродуценти, партньори на продукцията, както и Академията за кинематографично изкуство и наука в САЩ, за досега известните публично факти по случая.

"Корсаж" вече е представен на 70 фестивала по света и е купен за разпространение в над 90 страни. Вики Крипс спечели Европейска филмова награда и награда от Кан (в програмата "Особен поглед") за превъплъщението си в принцеса Елизабет Австрийска. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата