Медия без
политическа реклама

Папа Бенедикт XVI е мъртъв, но ще живее на екрана

Още приживе понтификът стана герой на няколко игрални и документални филма

02 Яну. 2023
ЕРА/БГНЕС
Йозеф Рацингер, папа Бенедикт XVI, е най-дълголетният понтифик в историята.

Бенедикт XVI, починал на 31 декември на 95-годишна възраст, беше консервативен папа, но неговото оттегляне от Светия престол революционизира църквата. Неговата човешка уязвимост, която се прояви със сензационната му оставка през февруари 2013 г. – нещо небивало в последните шест века, е обект на много документални филми; ала има и немалко игрални, които проследяват живота и понтификата на папата германец Йозеф Рацингер.

Бенедикт е и най-дълго живелият папа в историята - още на 4 септември 2020 г. той задмина по дълголетие Лъв ХIII, който умира през 1903 г. на 93 години и 140 дни.

 

Пророчеството на Нани Морети

През април 2011-а в кината се завърта филмът Habemus Papam („Имаме папа“) с Мишел Пиколи в ролята на кардинал Мелвил, който, след като го избират за папа, бива обзет от ужас и се опитва да се откаже, като заявява: „Водачът, от когото имате нужда, не съм аз, просто не мога да бъда аз“. Италианският режисьор Нани Морети поставя акцента във филма си върху „слабостта“ на новия понтифик. Неговият герой чувства, че не е способен да ръководи църквата, кризите му на паника го карат да бяга от този кръст. Депресиран, той се нуждае от психологическа помощ и накрая решава да се оттегли. Признание, което с изключителна искреност и голяма емоционална сила ще направи две години по-късно реалният папа Бенедикт XVI с думите, че скоро ще изпадне в интелектуална и физическа немощ, които няма да му позволяват да изпълнява мисията си.

 

Антъни Хопкинс като Бенедикт XVI

Не по-малко въздействащ е окиченият с награди филм „Двамата папи“ (2019) на бразилския режисьор Фернандо Мейрейеш, базиран на театралната пиеса на Антъни Маккартън. В главните роли са Антъни Хопкинс и Джонатан Прайс. Филмът има голям успех по Netflix благодарение на отличната игра на двамата големи актьори, но и на прецизната реконструкция на средата - включително Сикстинската капела и представянето на папски конклав, който е сякаш по-истински от истинския. Но най-вече – благодарение на убедителното представяне на отношенията между двамата папи, които се сблъскват един с друг, изучават се, „дуелират“ се и „дуетират“, обвиняват се взаимно, преди в крайна сметка да станат приятели, споделящи дори обща пица.

Филмът на Мейрейеш е най-задълбоченият кинематографичен портрет на двамата папи, които повече от 9 години живеят заедно във Ватикана. Филмът правдиво показва дистанцията, която първоначално ги разделя, а след това лека полека се стопява. Бенедикт XVI призовава кардинал Берголио в Рим и този престой ще се превърне във възможност двамата да се опознаят по-добре и да сравнят своите идеи за традиция и прогрес, чувство за вина и прошка. 

 

Непубликувани снимки и свидетелства

Папа Бенедикт е в центъра на няколко документални филма като създадените от италианската държавна телевизия RAI по повод на 80- и 90-годишнината му: „Бенедикт XVI, папата на приятелството с Бога“ и Бенедикт XVI – историята на Йозеф Рацингер“. В тях са представени редица непоказвани до момента кадри, открити в немските архиви: ексклузивни свидетелства на отец Федерико Ломбарди – йезуитски монах и журналист, работил за трима папи, на монсиньор Георг Генсвайн – негов личен секретар, както и на кардинала на Виена Кристоф Шьонборн, историка Андреа Рикарди, математика Пиерджорджо Одифреди и др. Сред документалните ленти, посветени на Бенедикт, са още „Рацингер, скалата на Господ“ на RAI Ватикана, както и продуцираният от телевизионния център на Ватикана „Ключовете на Кралството“.

Не бива да пропускаме и „Бенедикт XVI: Приключението на истината“ (2014) на режисьора Антонио Оливие, определян като единствения филм за него, официално благословен от Ватикана. Документалната лента разказва за детството на Рацингер в Бавария, свещеническото му ръкополагане, посвещаването му в епископ, издигането за кардинал, дейността му като глава на CDF (Конгрегация за доктрината на вярата), приятелство и сътрудничество с Йоан Павел II, избора му за папа и първите години от неговия понтификат. Следва „Бенедикт XVI: Часът на истината“ (2018) под редакцията на Хавиер Мартинес Брокал и Антонио Оливие, който анализира оттеглянето от папския престол чрез интервюта на видни теолози и негови близки, сред които и брат му Георг Рацингер.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?