Медия без
политическа реклама

Серебренников снима филм за „ангела на смъртта“ Йозеф Менгеле

Руският режисьор дисидент ще разкаже последните години на нацисткия лекар

21 Окт. 2022
ЕРА/БГНЕС
Германската звезда Аугуст Дил е избран от Кирил Серебренников да изиграе д-р Менгеле в неговия филм.

Руският режисьор в изгнание Кирил Серебренников ще адаптира за големия екран бестселъра на Оливие Гез "Изчезването на Йозеф Менгеле", след като приключи снимките на екранизацията по творба на друг френски автор – „Лимонов“ на Еманюел Карер, съобщи АФП. Романът "Изчезването на Йозеф Менгеле" спечели наградата "Ренодо" през 2017 г. и бе издаден в повече от 30 държави (включително и в България с клеймото на „Изток-Запад“). Той разказва за последните години на нацисткия лекар от Аушвиц след бягството му в Южна Америка. Изборът на Серебренников, след продължителни кастинги из цяла Европа, е в образа да се превъплъти германският актьор Аугуст Дил, участвал във филма на Терънс Малик "Невидим живот", в "Гадни копилета" на Куентин Тарантино. Дил има опит и в работата с руски кинематографисти, тъй като изигра главната роля във филма „Воланд“ на Михаил Локшин по шедьовъра на Булгаков „Майстора и Маргарита“. Снимките на „Изчезването“ в Южна Америка (Уругвай, Бразилия и Мексико) и Германия трябва да започнат през лятото на 2023 г., а продукцията се предвижда да излезе през 2024-та.

Печално известният нацистки лекар Йозеф Менгеле, провеждал нечовешки експерименти с концлагеристи в Аушвиц, по време на войната получава прозвището „Ангелът на смъртта“, а след края й забягва в Южна Америка и до смъртта си не е заловен. Той умира през 1979-а на 67-годишна възраст в Бразилия – получава инсулт, докато плува в океана. Филмът ще проследи събитията от времето, в което нацисткият престъпник се е укривал в Южна Америка, при това ще предаде историята през погледа на самия беглец, пише Variety. Книгата в основата на сценария предизвика доста спорове с излизането си, тъй като в нея писателят Оливие Гез описва как няколко влиятелни южноамерикански политици са помагали на високопоставени нацисти, избягали от Германия, да се укрият от правосъдието.

„Да разкажеш историята на Менгеле през собствените му очи е трудно и хазартно начинание, но Кирил успя да намери точния ъгъл, описвайки метафизичното бягство на един човек, преследван от собствените си престъпления, и тайна история за Европа, която резонира по мощен начин с настоящето“, коментира продуцентът Шарл Жилибер. Дългогодишният продуцент на Серебренников Иля Стюарт, който също се премести в Европа след началото на руската инвазия в Украйна, твърди, че филмът ще бъде „изследване на корена и същността на злото, но също и на неговия неизбежен крах“. Самият Серебренников напусна страната през март и понастоящем се е установил в Берлин. По-рано в продължение на няколко години режисьорът беше „закрепостен“ в Русия поради забрана да пътува в чужбина и това му попречи да представи лично предните си два филма („Лято“ и „Петрови в грипа“) на Международния кинофестивал в Кан. През лятото на 2022-ра Сербренников показа на Лазурния бряг последния си филм „Жената на Чайковски“, а на  театралния фестивал в Авиньон – своя прочит на Чеховата пиеса „Черният монах“.

Още по темата