Медия без
политическа реклама

Как интернет "откри" неизвестен филм на Скорсезе

80-годишният режисьор се включи шеговито в мистификацията "Гончаров"

27 Ноем. 2022
EPA/BGNES
Скорсезе с Де Ниро и Ал Пачино, които "участват" в "Гончаров".

Вече знаем, че мащабите на "фейк нюз" могат да бъдат големи и опасни. Могат обаче да бъдат и източник на глобална игра и забавление. Като в случая с "фалшивия" филм на Мартин Скорсезе. По-рано потребител на не толкова популярната у нас социална мрежа Tumblr създава плакат за филма "Гончаров". "Най-великият филм за мафията, правен някога", пише на постера, увенчан с образите и имената на Робърт де Ниро, Ал Пачино, Джийн Хекман и Харви Кайтел. И макар че в текста отдолу "някога" е заменено с "никога" - в английската игра на думи (n)ever, идеята е подета. 

А ето и краткото резюме на "Гончаров": "бивш собственик на (съветска - б.р.) дискотека пристига в Неапол след краха на СССР". Плакатът е споделен от стотици, които създават свои рецензии, "кадри" от филма, фен-фикшън, дори тематична песен. Можете да ги видите на таг #Goncharov в социалните мрежи, като влиянието им се разпростря и извън Tumblr.

Макар идеята да датира отпреди няколко години, тя за пръв път привлича интерес през 2020-а, когато друг потребител пише: "Този идиот не е гледал "Гончаров"!" А истинска лавинообразна популярност "филмът на Скорсезе" натрупа през последния месец. В резултат на което го забелязаха и традиционните медии.

Легендарният американски режисьор Мартин Скорсезе, който навърши 80 години преди 10 дни, също се включи в "играта". Това стана благодарение на дъщеря му Франческа - също актриса и режисьор, която се появява във филмите му "От другата страна", "Хюго" и "Авиаторът". Тя публикува в Тик Ток видео, в което разменя текстови съобщения с прочутия си баща. Чете ли статията в "Ню Йорк таймс" за дигиталния отпечатък на движението "Гончаров", пита го тя. "Да. Направих този филм преди години", отговаря шеговито Скорсезе. За ден клипът натрупа над 1.6 милиона гледания.

Междувременно през 2023 г. предстои да излезе неговият нов филм "Убийците на цветната луна" - история за поредица убийства на индианци в Оклахома през 20-те години на миналия век, която води до раждането на ФБР. В продукцията участват двамата му любимци Робърт де Ниро (с когото имат 9 филма заедно) и Леонардо ди Каприо (с когото са си сътрудничили пет пъти), както и Джеси Племънс, Брендън Фрейзър и рок звездата Джак Уайт. Премиерата ще е по Apple TV+.

Още по темата